Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

18 July 2023 05:43

Orthology: Η σημασία της ασφάλειας δεδομένων

Στον σημερινό κόσμο που κυριαρχείται από τα δεδομένα, η διασφάλιση των ευαίσθητων δεδομένων είναι υψίστης σημασίας, τονίζει σε άρθρο της η Orthology. Η ασφάλεια δεδομένων περιλαμβάνει προστατευτικά μέτρα και πρακτικές που διασφαλίζουν τα δεδομένα από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, χρήση, αποκάλυψη, αλλοίωση ή καταστροφή.

Η Orthology διερευνά τις βασικές αρχές της ασφάλειας δεδομένων, τη σημασία της, τους πιθανούς κινδύνους και απειλές, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια των δεδομένων κατά τη μεταφορά.

Τι είναι η ασφάλεια δεδομένων και γιατί είναι σημαντική;

Η ασφάλεια δεδομένων αναφέρεται στην προστασία των δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, χρήση ή αποκάλυψη. Περιλαμβάνει την εφαρμογή διαφόρων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών λύσεων, πολιτικών και διαδικασιών, για τη διασφάλιση ευαίσθητων πληροφοριών.

Ακολουθούν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η ασφάλεια δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας:

Εμπιστευτικότητα: Η ασφάλεια δεδομένων διασφαλίζει ότι οι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές, αποτρέποντας την πρόσβαση σε αυτές από μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή οντότητες.

Ακεραιότητα: Διασφαλίζει την ακεραιότητα των δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι οι πληροφορίες παραμένουν ακριβείς, αναλλοίωτες και αξιόπιστες.

Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία: Τα μέτρα ασφάλειας δεδομένων ενισχύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των συνεργατών και των ενδιαφερομένων μερών, διατηρώντας τη φήμη και την αξία του εμπορικού σήματος μιας εταιρείας.

Νομική και κανονιστική συμμόρφωση: Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων είναι υποχρεωτική σε πολλούς κλάδους και η ασφάλεια δεδομένων είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και απειλές για την ασφάλεια δεδομένων;

Η ασφάλεια δεδομένων αντιμετωπίζει πολυάριθμους κινδύνους και απειλές, μεταξύ των οποίων:

Επιθέσεις στον κυβερνοχώρο: Κακόβουλα άτομα ή ομάδες στοχεύουν τα δεδομένα με διάφορα μέσα, όπως επιθέσεις hacking, phishing ή κακόβουλου λογισμικού.

Παραβιάσεις δεδομένων: Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων, που οδηγεί σε βλάβη της φήμης, οικονομικές απώλειες και νομικές επιπτώσεις.

Απειλές εκ των έσω: Υπάλληλοι, εργολάβοι ή συνεργάτες με κακόβουλη πρόθεση ή αμελή συμπεριφορά ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων.

Κοινωνική μηχανική: Τεχνικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούνται για την εξαπάτηση ατόμων, ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Φυσική κλοπή: Κλοπή ή απώλεια φυσικών συσκευών που περιέχουν δεδομένα, όπως φορητοί υπολογιστές ή εξωτερικοί δίσκοι αποθήκευσης.

Πώς μπορούν οι οργανισμοί να προστατεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση;

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι οργανισμοί μπορούν να εφαρμόσουν διάφορα μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Έλεγχοι πρόσβασης: Καθιέρωση ισχυρών μηχανισμών ελέγχου πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένων ισχυρού ελέγχου ταυτότητας χρηστών, ελέγχου πρόσβασης βάσει ρόλων (RBAC) και αρχών ελάχιστων προνομίων.

Κρυπτογράφηση: Κρυπτογράφηση των ευαίσθητων δεδομένων σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη μεταφορά, ώστε να καθίστανται μη αναγνώσιμα και μη χρησιμοποιήσιμα από μη εξουσιοδοτημένα μέρη.

Ταξινόμηση δεδομένων: Ταξινόμηση δεδομένων με βάση το επίπεδο ευαισθησίας τους για την ιεράρχηση των μέτρων ασφαλείας και την ανάλογη κατανομή των πόρων.

Εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων: Προώθηση της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα ασφάλειας δεδομένων, διδάσκοντάς τους για τους πιθανούς κινδύνους, τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας και τους ρόλους τους στην προστασία των δεδομένων.

Τακτικοί έλεγχοι και παρακολούθηση: Διεξαγωγή τακτικών ελέγχων για τον εντοπισμό τρωτών σημείων, την παρακολούθηση της πρόσβασης και της χρήσης δεδομένων και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν ύποπτων δραστηριοτήτων.

Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια των δεδομένων κατά τη μεταφορά;

Η διασφάλιση των δεδομένων κατά τη διαβίβαση είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της υποκλοπής και της μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για την εξασφάλιση δεδομένων κατά τη μεταφορά:

Ασφάλεια επιπέδου μεταφοράς (TLS): Εφαρμόστε ασφαλή πρωτόκολλα επικοινωνίας, όπως το HTTPS για την κρυπτογράφηση των δεδομένων που μεταδίδονται μέσω δικτύων.

Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN): Χρησιμοποιήστε VPN για τη δημιουργία κρυπτογραφημένων συνδέσεων, εξασφαλίζοντας την ασφαλή μετάδοση δεδομένων μεταξύ τοποθεσιών.

Πρωτόκολλα ασφαλούς μεταφοράς αρχείων: Χρησιμοποιήστε ασφαλή πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων, όπως το SFTP ή το FTPS, για την προστασία των δεδομένων κατά τη μεταφορά αρχείων.

Τμηματοποίηση δικτύου: Τμηματοποιήστε τα δίκτυα για να απομονώσετε τα ευαίσθητα δεδομένα από τη γενική κυκλοφορία του δικτύου, μειώνοντας την επιφάνεια επίθεσης.

Τείχος προστασίας και συστήματα ανίχνευσης εισβολών (IDS): Ανάπτυξη τειχών προστασίας και IDS για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας του δικτύου, τον εντοπισμό και την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.

Τεύχος 329

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ