Skip to main content
6 June 2023 06:42

O Δ. Πισσανίδης της ΑΩΖ στο Techmail 

Συνέντευξη στον Χρίστο Κρανάκη 

Ο Δημήτρης Πισσανίδης, Chief Information Officer της AlphaOmegaZed (AΩΖ), μέλος του Ομίλου εταιρειών AANG, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Techmail αναφορικά με τις σύγχρονες τάσεις που ενυπάρχουν στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κυβερνοασφάλειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι εταιρείες πληροφορικής οφείλουν να βρίσκονται διαρκώς σε «εγρήγορση» προκειμένου να εντοπίζουν νέες τεχνολογίες και δυνατότητες. Εστιάζοντας στην «κορωνίδα» λύσεων ασφαλείας της AΩΖ ο κ. Πισσανίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Stellar Cyber Open XDR το οποίο δύναται να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο πιθανές παραβιάσεις ασφαλείας και εγγυάται την άμεση και αποτελεσματική απόκριση για κάθε σενάριο ασφαλείας. 

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πισσανίδη: 

Εργάζεστε ως Chief Information Officer σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και σημαντικών προκλήσεων ασφαλείας. Ποιος ο ρόλος και τα βασικά καθήκοντά κατά τη βάρδιά σας; 

Ως Chief Information Officer, ο πρωταρχικός μου ρόλος είναι να διαχειρίζομαι και να επιβλέπω τα συστήματα και την υποδομή τεχνολογίας πληροφοριών (IT) τόσο της ΑΩΖ όσο και των πελατών της. Είμαι υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι η τεχνολογική υποδομή είναι ασφαλής, αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική αλλά και ότι συμβαδίζει με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες αξιολογώντας τα πιθανά οφέλη αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν. 

Πιστεύω, πως σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, οφείλουμε να είμαστε προνοητικοί στον εντοπισμό νέων τεχνολογιών και τάσεων που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την ΑΩΖ αλλά και τους πελάτες της. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με τα στελέχη των πελατών μας, για να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε στρατηγικές πληροφορικής, που ευθυγραμμίζονται με τους γενικούς επιχειρηματικούς στόχους του οργανισμού τους. 

Οι προκλήσεις ασφαλείας και οι απειλές στον κυβερνοχώρο γίνονται όλο και πιο συχνές και εξελιγμένες και γι’ αυτό υλοποιούμε με τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ισχυρές πολιτικές και διαδικασίες ασφαλείας, ενώ με το Stellar Cyber Open XDR παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο για πιθανές παραβιάσεις ασφαλείας ώστε να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά σε τυχόν περιστατικά ασφάλειας. 

H ΑΩΖ αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία ειδικεύεται σε διάφορες θεματικές υπηρεσιών IT support. Ποιες είναι αυτές και ποιες εξειδικευμένες παροχές παρέχετε στην κάθε μία; 

Η ΑLPHA ΩMEGA ΖED είναι μια εταιρεία με χαρτοφυλάκιο λύσεων που περιλαμβάνει λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων, elearning και etraining και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι θεματικές υπηρεσίες του IT support και οι εξειδικευμένες παροχές είναι οι παρακάτω: 

Υπηρεσίες και πλατφόρμες κυβερνοασφάλειας: 

• Παρέχουμε σε συνεργασία με την Stellar Cyber μια ενοποιημένη πλατφόρμα για λειτουργίες ασφαλείας. Το Stellar Cyber Open XDR είναι μια ενοποιημένη πλατφόρμα ασφαλείας για τις επιχειρήσεις, παρέχοντας μια κεντρική τοποθεσία για τη συλλογή και οργάνωση πληροφοριών σχετικά με απειλές ασφαλείας, ενοποιώντας βασικά δεδομένα, εργαλεία και ειδοποιήσεις για ανάλυση.  

• Επιπλέον, σε συνεργασία με την A10 Networks, μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία του δικτύου ενός οργανισμού από επιθέσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που απειλούν τη διαθεσιμότητα του δικτύου (DDoS Attacks). 

• Προσφέρουμε, επίσης, ένα πλήρες φάσμα κορυφαίων υπηρεσιών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για να ενισχύσουμε την επιχείρησή σας. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρουμε: SOC ως υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, Υπηρεσίες ασφάλειας και εκτίμησης κινδύνων, Αξιολόγηση της συμμόρφωσης με κανονιστικά πλαίσια, Δοκιμές διείσδυσης και Αξιολογήσεις ευπάθειας, Συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υλοποίησης συστημάτων ασφάλειας πληροφοριών, Υπηρεσίες ευαισθητοποίησης και κατάρτισης,Υποστήριξη δικτύων και υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της υλοποίησης δικτύων, της διαχείρισης διακομιστών και αποθήκευσης και της ασφάλειας δικτύου. 

Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Λύσεις στη Διασφάλιση Ποιότητας και Ασφάλειας Πληροφοριών: 

Παρέχουμε ένα πλήρες φάσμα κορυφαίων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην Ασφάλεια Πληροφοριών. Ενδεικτικές υπηρεσίες είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες σε: 

• Επιχειρησιακή συνέχεια. 

• Εκτιμήσεις κινδύνου. 

• Ανάπτυξη και προετοιμασία συστημάτων διαχείρισης βασισμένων σε διεθνή πρότυπα ISO. 

• Εσωτερικές επιθεωρήσεις. 

• Συμμόρφωση με το GDPR. 

• Υπηρεσίες DPO. 

• Εφαρμογή σχεδίου ασφαλείας. 

• Εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης. 

• Εφαρμογή του κώδικα ISPS (International Ship and Port Facility) ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια σε ότι αφορά τις εξωτερικές απειλές των πλοίων, των λιμένων, των φορτίων και των ναυτικών. 

• Ολοκληρωμένο σύστημα GRC (Governance Risk and Compliance). 

Λύσεις και πλατφόρμες Ψηφιακού Μετασχηματισμού: 

Ανάπτυξη, υλοποίηση και υποστήριξη προσαρμοσμένων συστημάτων, λύσεων και υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), που σχετίζονται κυρίως με: 

• Τον ανασχεδιασμό επιχειρηματικών διαδικασιών,  

• Τη διαχείριση ροής εργασιών, 

• Την αυτοματοποίηση ανθρώπινων διαδικασιών , 

στο πλαίσιο οργανισμών του δημόσιου, καθώς και του ιδιωτικού τομέα. 

Προσφέροντας αυτές τις υπηρεσίες, η ΑΩΖ  μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες της να βελτιώσουν τα συστήματα πληροφορικής και τις υποδομές τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα, να μειώσουν το κόστος αλλά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο τους. 

Η κυβερνοασφάλειας αποτελεί το βασικό τομέα ενασχόλησης της εταιρείας σας. Ποιες λύσεις ξεχωρίζετε σχετικά και ποια η βασική «ναυαρχίδα» του χαρτοφυλακίου σας;  

Η ΑΩΖ μπορεί να προσφέρει μια σειρά λύσεων για την αντιμετώπιση διαφόρων πτυχών της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όπως η ασφάλεια δικτύου, η ασφάλεια τελικών σημείων, η ασφάλεια στο cloud και η διαχείριση ταυτότητας και πρόσβασης.  

Η λύση Open XDR της Stellar Cyber έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ολοκληρωμένες δυνατότητες ανίχνευσης και απόκρισης απειλών σε πολλούς τομείς ασφαλείας. Το Open XDR συνδυάζει δεδομένα από διαφορετικά εργαλεία και πηγές ασφαλείας σε μια ενοποιημένη πλατφόρμα, επιτρέποντας στους αναλυτές ασφαλείας να εντοπίζουν και να ανταποκρίνονται σε απειλές πιο αποτελεσματικά. 

Τα οφέλη από τη χρήση μιας λύσης όπως το Open XDR του Stellar Cyber περιλαμβάνουν: 

Αυξημένη ορατότητα: Το Open XDR παρέχει ένα ενιαίο παράθυρο προβολής σε πολλούς τομείς ασφαλείας, επιτρέποντας στους αναλυτές ασφαλείας να βλέπουν πιο εύκολα απειλές και ανωμαλίες. 

Βελτιωμένο εντοπισμό απειλών: Συνδυάζοντας δεδομένα από διαφορετικά εργαλεία και προελεύσεις ασφαλείας, το Open XDR μπορεί να παρέχει πιο ολοκληρωμένες δυνατότητες ανίχνευσης απειλών. 

Ταχύτερη απόκριση περιστατικών: Το Open XDR μπορεί να αυτοματοποιήσει πολλές εργασίες απόκρισης περιστατικών, επιτρέποντας στους αναλυτές ασφαλείας να ανταποκρίνονται σε απειλές πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. 

Μειωμένο κόστος: Το Open XDR μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να μειώσουν το κόστος των λειτουργιών ασφαλείας, εξορθολογίζοντας τις ροές εργασίας και ενοποιώντας τα εργαλεία ασφαλείας. 

Συνολικά, οι λύσεις μιας εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις στον κυβερνοχώρο και να βελτιώσουν τη στάση ασφαλείας τους.  

Λύσεις όπως το Open XDR του Stellar Cyber μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες δυνατότητες ανίχνευσης και απόκρισης απειλών, αυξάνοντας την ορατότητα, βελτιώνοντας την ανίχνευση απειλών, επιτρέποντας ταχύτερη απόκριση σε περιστατικά και μειώνοντας το κόστος. 

https://www.youtube.com/watch?v=aXUOYvFuvP8

Πυρήνας της επιτυχίας σας συνιστά και η συνεργασία με διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς του Cybersecurity. Ποιες σημαίνουσες συνεργασίες ξεχωρίζετε και τι σχέδια υπάρχουν για μελλοντικές συμφωνίες; 

Οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας όπως η ΑΩΖ μπορούν να επωφεληθούν από συνεργασίες με διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς με διάφορους τρόπους, όπως: Πρόσβαση σε εμπειρογνωμοσύνη και πόρους, βελτιωμένη προσέγγιση χρηστών στην αγορά, αναγνώριση επωνυμίας, συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη 

Εκτός από την συνεργασία μας με την Stellar η ΑΩΖ συνεργαζόμαστε με την A10 Networks η οποία παρέχει καινοτόμες και ανατρεπτικές λύσεις ώστε να βοηθήσει τους οργανισμούς να βελτιώσουν την προστασία τους στον κυβερνοχώρο και την ψηφιακή τεχνολογία απόκρισης σε υποδομές πληροφορικής είτε on premises είτε στο cloud.  

Οι λύσεις A10 επικεντρώνονται γύρω από το A10 Harmony Controller, του οποίου ο εγκέφαλος βοηθά τους οργανισμούς να διαχειρίζονται κεντρικά, πολλαπλά επίπεδα προστασίας από απειλές με επεκτάσιμες και ασφαλείς υπηρεσίες εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων: 

• Application Delivery Controllers. 

• DDoS protection. 

• Scalable high-performing firewall. 

• TLS/SSL Inspection. 

• IPv4 preservation & IPv4 to IPv6 Migration solutions. 

Όσον αφορά τις μελλοντικές συμφωνίες, η ΑΩΖ συνεχίζει να επιδιώκει συνεργασίες με οργανισμούς που μπορούν να την βοηθήσουν να επιτύχει τους επιχειρηματικούς της  στόχους, όπως η επέκταση της εμβέλειάς της στην αγορά, η βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών της ή η συνεργασία σε έργα έρευνας και ανάπτυξης.  

Καθώς το τοπίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο συνεχίζει να εξελίσσεται, η ΑΩΖ αναζητά συνεργασίες με οργανισμούς που μπορούν να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει αναδυόμενες προκλήσεις στον κυβερνοχώρο, όπως αυτές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ή την ασφάλεια στο cloud. 

Η εταιρεία σας ρίχνει ιδιαίτερο βάρος σε προγράμματα R&D και εκπαιδευτικά project διαρκούς επανακατάρτισης. Ποιες οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σας στην κατεύθυνση αυτή και με ποια ιδρύματα συνεργάζεστε;  

Οι πρωτοβουλίες μας για την προώθηση προγραμμάτων R&D και εκπαιδευτικών project συνεχούς επανεκπαίδευσης στοχεύουν στην: 

  1. Επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη. 
  1. Παροχή ευκαιριών κατάρτισης και ανάπτυξης. 
  1. Προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 
  1. Συμμετοχή σε συνεργατικά ερευνητικά έργα. 

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΩΖ συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμα διδασκαλίας, μάθησης, αξιολόγησης και επικοινωνίας. Η Nuntius E-Learning /E-Training Platform είναι ένα προηγμένο Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης που προσφέρει στους συγγραφείς μαθημάτων ένα ευρύ φάσμα διδακτικών επιλογών στοχεύοντας στην υποστήριξη των διδακτικών διαδικασιών και της σύνδεσης / διαλειτουργικότητας με συστήματα τρίτων. 

Η ΑΩΖ συνεργάζεται επίσης με το Γαλλικό Πανεπιστήμιο CNAM μέσω του κολλεγίου Ρενέ Ντεκάρτ στην Αθήνα το οποίο υλοποιεί εξειδικευμένα Masters, διεθνούς αναγνώρισης, υψηλού επιπέδου επαγγελματικής κατεύθυνσης. Η εν λόγω συνεργασία αφορά Master στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας και των Ανατρεπτικών Τεχνολογιών όπως η τεχνική νοημοσύνη, η ρομποτική, το διαδίκτυο των πραγμάτων ””IoT””, τα αυτόνομα οχήματα, και η τρισδιάστατη εκτύπωση 3D. 

Τεύχος 299

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ