Skip to main content
21 December 2022 07:48

NSS: Πώς να προστατευτείτε κατά τη διάρκεια των εορτών

Κατά την εορταστική περίοδο, οι απάτες στο διαδίκτυο αυξάνονται κατακόρυφα. Οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το ανάλαφρο κλίμα των εορτών και «στήνουν» διαφόρων ειδών παγίδες. Η malwarebytes προσφέρει μια σειρά συμβουλών, ώστε να μείνετε προστατευμένοι.

Απάτες με αγορές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: Οι απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε διαγωνισμούς ή λοταρίες με κρυπτονομίσματα και άλλες παρόμοιες, δήθεν προωθητικές, ενέργειες που υπόσχονται γρήγορο πλουτισμό. Μπορεί να πετύχετε περιστασιακά κάποια δωροκάρτα, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων τέτοιες δωροκάρτες σχετίζονται περισσότερο με απατηλές, ψεύτικες έρευνες. Οι τρεις πιο συχνές μορφές απάτης με δωροκάρτα που πρέπει να αποφύγετε παρατίθενται παρακάτω:

• Ψεύτικες δωροκάρτες προς πώληση με έκπτωση.

• Γεννήτριες δωροκαρτών.

• Υπηρεσίες διαδικτύου, οι οποίες ισχυρίζονται ότι εκτελούν κάποια εργασία με αντάλλαγμα δωροκάρτες.

Απάτες που σχετίζονται με την τηλεργασία: Οι απάτες που σχετίζονται με την εργασία από το σπίτι έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς με την έλευση της πανδημίας COVID-19 και συχνά συνδέονται με κρυπτονομίσματα. Άλλες απάτες αυτού του είδους θα κάνουν χρήση κρυπτονομισματικών ATMs και κωδικών QR. Θα δημιουργήσουν ψεύτικες ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας για να αντλήσουν βιογραφικά ή θα δημοσιεύσουν ψεύτικες διαφημίσεις σε πραγματικές ιστοσελίδες. Αν σας ζητήσουν να δώσετε συνέντευξη μέσω WhatsApp ή Telegram, θα πρέπει να δημιουργηθούν υποψίες. Αν σας στείλουν χρήματα για να αγοράσετε εξοπλισμό εργασίας και στη συνέχεια, σας ζητήσουν να στείλετε τα υπόλοιπα χρήματα σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό, τότε θα πρέπει άμεσα να σας μπουν ιδέες και υποψίες.

Απάτες που σχετίζονται με τη φιλανθρωπία: Οι ψεύτικες και κακόβουλες ιστοσελίδες που θέλουν να πείσουν το κοινό να προχωρήσει σε «δωρεές» είναι εύκολο να δημιουργηθούν, ενώ εξίσου εύκολη και απλή είναι και η αντιγραφή γνήσιου περιεχομένου (για να γίνουν πειστικότερες). Περιστασιακά αυτές οι απάτες παραμονεύουν στις απαντήσεις κάτω από αναρτήσεις στο Twitter, συχνά μιμούμενες το άτομο που προχώρησε στην αρχική δημοσίευση.

Απάτες με εφαρμογές για κινητά: Είτε χρησιμοποιείτε κάποιο από τα επίσημα καταστήματα εφαρμογών (mobile apps), είτε προχωρήσετε στη λήψη εφαρμογών από τρίτες πηγές, δεν αποκλείεται να κρύβεται κάτι στη συγκεκριμένη ή στις συγκεκριμένες εφαρμογές που κατεβάσατε. Οι αμφίβολες εφαρμογές μπορούν να εισέλθουν στη συσκευή σας μέσω ενός χαμηλού αριθμού αιτημάτων για άδεια εγκατάστασης και, στη συνέχεια, να αρχίσουν να προκαλούν προβλήματα. Και μιλάμε για εφαρμογές που προέρχονται από επίσημα καταστήματα εφαρμογών.

Ακόμα κι αν η εφαρμογή που εγκαταστήσατε είναι νόμιμη, μπορεί να έχει εγκαταλειφθεί από τους προγραμματιστές και να προκαλέσει από μόνη της προβλήματα, αφήνοντας ενδεχομένως τη συσκευή σας ανοικτή στα exploits. Τι πρέπει να κάνετε:

• Μείνετε στα επίσημα καταστήματα. Ενδεχομένως και αυτά πέφτουν θύματα κακόβουλων εφαρμογών που παρουσιάζονται ως πραγματικές. Αυτό, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλύτερο από το να δίνετε άδεια εγκατάστασης σε εφαρμογές στη συσκευή σας και άδεια λήψης αρχείων από άγνωστες πηγές.

• Ελέγξτε τον αριθμό των εγκαταστάσεων, το χρονικό διάστημα που είναι διαθέσιμη η εφαρμογή, τις πληροφορίες που παρέχει ο developer και τις κριτικές. Χρησιμοποιήστε πληροφορίες εκτός του επίσημου καταστήματος για να διαπιστώσετε αν κάποιος διαμαρτύρεται για αυτό σε διάφορους κύκλους που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια. Ελέγξτε αν η εφαρμογή εξακολουθεί να υποστηρίζεται. Αν η εφαρμογή είναι ολοκαίνουργια, καλό θα ήταν να περιμένετε ένα μικρό διάστημα προτού την εγκαταστήσετε.

• Όταν το Android τηλέφωνο σας αρχίσει να εμφανίζει σημάδια μόλυνσης, ήρθε η ώρα να ακολουθήσετε τη λίστα με τις συμβουλές ασφαλείας της malwarebytes και να εκτελέσετε μια σάρωση.

Για να παραμείνετε ασφαλείς και να κρατήσετε τις απειλές μακριά από εσάς και τις οικογένειές σας, η malwarebytes προτείνει την αγορά και εγκατάσταση του ομώνυμου antivirus. Επίσημος αντιπρόσωπος και προμηθευτής των λύσεων της malwarebytes στην Ελλάδα είναι η NSS.

Τεύχος 198

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ