Skip to main content
20 September 2024 06:43

IoT στο εθνικό οδικό δίκτυο από ΟΤΕ – Globiled

Η κοινοπραξία των εταιρειών ΟΤΕ – Globiled είναι ο ανάδοχος του διαγωνισμού Ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού τεχνολογίας LED στους οδικούς άξονες της χώρας, αρμοδιότητας των 13 περιφερειών για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με φορέα υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το έργο κατοχυρώθηκε στα 130 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Αντικείμενο του έργου είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας IoT σε οδικούς άξονες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα 13 περιφερειών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αποσκοπεί στη δημιουργία αυτόνομων έξυπνων τηλεδιαχειριζόμενων δικτύων φωτισμού με τη χρήση φωτιστικών σωμάτων και αισθητήρων, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής με βάση τις κατά περίπτωση ανάγκες. Το έργο περιλαμβάνει:

Βελτίωση της οδικής ασφάλειας: Ο έξυπνος φωτισμός επιτρέπει την αυξημένη ορατότητα και ασφάλεια στους οδηγούς και τους πεζούς, ιδίως σε σκοτεινές περιοχές.

Μείωση του κόστους διαχείρισης: Οι αυτόνομοι έξυπνοι φωτιστικοί στύλοι είναι σχεδιασμένοι για να εξοικονομούν ενέργεια μέσω της χρήσης τεχνολογίας LED και της δυνατότητας τηλεπροσαρμογής της φωτεινότητας σε πραγματικό χρόνο.

Αισθητική αναβάθμιση: Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτεινών στηλών που αναβαθμίζουν την εμφάνιση του οδικού δικτύου, προσδίδοντας αισθητική αξία στις περιοχές.

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας, η μείωση του κόστους ενέργειας και διαχείρισης και η αισθητική αναβάθμιση του οδικού δικτύου μέσω της ανάπτυξης αυτόνομων, έξυπνων συστημάτων φωτισμού.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ