Skip to main content
21 February 2023 06:43

Innovent Forum: Η υβριδική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας ήρθε για να μείνει

Της Βασιλικής Χονδροδήμου

Το περιοδικό Techmail, ως Χορηγός Επικοινωνίας, παρευρέθηκε στο Innovent Forum, την υβριδικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας, η οποία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τόσο διά ζώσης στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST στη Λάρισα, όσο και online. Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στις πάνελ συζητήσεις, τις ομιλίες, γνώρισε τους εκθέτες και αλληλεπίδρασε με τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Η πρωινή συνεδρία της πρώτης ημέρας (Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου) με τίτλο Η Επιστήμη και η Τεχνολογία στις Επιχειρήσεις Σήμερα προσέλκυσε το κοινό, καθώς αποτελούνταν από συζητήσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος και ποικίλης ύλης:

Η πρώτη συζήτηση με τίτλο Οι Αναδυόμενες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση και η Εφαρμογή τους συντονίστηκε από τον κο Σταύρο Πιτσικάλη, Σύμβουλο Ι.Ε.Π., Επιστημονικό Συνεργάτη Π.Δ.Β.Μ., Εμπειρογνώμονα σε Θέματα Ε.Ε.Κ. & Αναδυόμενων Τεχνολογιών. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κος Ιωάννης Αναστασόπουλος, Υπεύθυνος του Τομέα Εκπαίδευσης της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο των νέων εφαρμογών και των ευελιξιών που θα κυριαρχήσουν και θα επηρεάσουν την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.

Η επόμενη συζήτηση με τίτλο Ψηφιακή Υγεία: Οι Σύγχρονες Τάσεις και οι Αλλαγές στον Τομέα της Υγείας συντονίστηκε από την κα Μαρία Πουρνάρη, COO του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub και Networking Manager. Ο κος Γιώργος Μέγας, Συντονιστής του EIT Health HUB, Κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη του ΕΚΤ, συμμετέχοντας στο πάνελ, μίλησε για την προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των startups και των Πανεπιστημίων, αλλά και των νοσοκομείων για να ευεργετηθεί ο τελικός χρήστης.

Στη μεσημβρινή συζήτηση με τίτλο Ο Ρόλος των Τοπικών Οικοσυστημάτων και η Ενίσχυση των Επιχειρήσεων – Οι Επιχειρήσεις του Σήμερα με το Βλέμμα στο Αύριο, ο κος Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, τόνισε τη σημασία της σύμπραξης των επιχειρήσεων με το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας, τα ερευνητικά κέντρα της. Η συντονίστρια του πάνελ, κα Έλενα Καματέρη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), υπογράμμισε την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την τεράστια ανάγκη που υπάρχει προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το φαινόμενο. O κος Κώστας Τρούλος, Senior Advisor του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αναφέρθηκε στην προσπάθεια σύνδεσης έρευνας και βιομηχανίας. Τέλος, ο κος Christian Fatras, Υπεύθυνος Βιομηχανίας – Περιφερειακής Οικονομικής Υπηρεσίας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και η κα Xρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας παρουσίασαν το δίκτυo French Tech και τη δυναμική εξέλιξή του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης Η Ενδυνάμωση της Επιχειρηματικότητας και η Θέση των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ο συντονιστής του πάνελ κος Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο που πολλοί κλινικοί επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο μιλάνε για την Ελλάδα και η κα Κλειώ Σγουροπούλου, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, και Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών, τόνισε πως η μεταφορά της τεχνολογίας και της καινοτομίας ξεκίνησε σε μια εποχή όπου η στήριξη σε επίπεδο δημόσιων πολιτικών ήταν καθοριστική. Ο κος Δημήτρης Tζοβάρας, Πρόεδρος και Ερευνητής Α’ Βαθμίδος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, παρουσίασε την αλλαγή οπτικής των ανθρώπων του ΕΚΕΤΑ σχετικά με την επιχειρηματικότητα με την πάροδο των χρόνων. Στη συνέχεια, ο κος Χαράλαμπος Μπιλλίνης, Αντιπρύτανης και Καθηγητής Ιολογίας – Ιογενών Νοσημάτων στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στον απαραίτητο έλεγχο που πρέπει να κάνουν τα Πανεπιστήμια στις δεξιότητες που δίνουν στους φοιτητές τους, ώστε να μπορούν να καλλιεργούν αποτελεσματικά τόσο εξειδικευμένες όσο και ήπιες δεξιότητες και έπειτα τον λόγο πήρε ο κος Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα προβούν σε επιχειρηματική εκμετάλλευση της έρευνας στην Ελλάδα.

Στην τελευταία συζήτηση της πρωινής συνεδρίας με θέμα Από το Εργαστήριο στην Αγορά: Η Διαδρομή για την Πυροδότηση της Καινοτομίας, συντονιστής ήταν ο κος Δημήτρης Μπαλής, δημοσιογράφος της Huffington Post.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο κύριος Τάσος Βασιλειάδης, ο κύριος Νίκος Νούλας, ο κύριος Αθανάσιος Κυριαζής, ο κύριος Απόστολος Καλογιάννης, ο κύριος Christian Fatras, η κυρία Χρύσα Βουλγαράκη, η κυρία Έλενα Καματέρη.

Η απογευματινή συνεδρία του Innovent Forum με τίτλο Πώς οι Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας και οι Δημόσιοι Φορείς Συμβάλλουν στην Ανάπτυξη της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και της Τεχνολογίας;, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κος Απόστολος Καλογιάννης, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του επισημαίνοντας πως ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει πιο γρήγορα από κάθε άλλη ιστορική περίοδο και όπου συμβαίνουν πράγματα που λίγα χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί. Δήλωσε πως με την είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, που φέρνει ανακατατάξεις σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ και πρέπει πλέον να αρχίσει ο σχεδιασμός της επόμενης δεκαετίας αξιοποιώντας δύο εργαλεία: τη γνώση και την καινοτομία.

Ο Δήμος Λαρισαίων, με στραμμένο το βλέμμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, διαθέτει τις εξής δυνατότητες: προϋποθέσεις εγκατάστασης, υπηρεσιών, επιχειρήσεων και τομέων οικονομικής δραστηριότητας· προϋποθέσεις που επιτρέπουν σε μια startup επιχείρηση να λειτουργεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Ωστόσο, στρατηγικές επιλογές είναι απαραίτητες, δήλωσε ο Δήμαρχος, εννοώντας πως η περιοχή πρέπει να αξιοποιήσει τα συντριπτικά της πλεονεκτήματα, ώστε να εξελιχθεί σε μητροπολιτικό κέντρο, σε τρίτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης της χώρας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κύριος Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κος Καλογιάννης ανακοίνωσε πως σύντομα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια επένδυση που θα φέρει στην πόλη της Λάρισας 200 ερευνητές, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη διερεύνηση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την αγροτική παραγωγή και τη γεωργία.

Έκλεισε την ομιλία του, δηλώνοντας πως «ο Δήμος Λαρισαίων θα είναι ανοιχτός και υποστηρικτικός» σε δράσεις, ιδέες, επιχειρηματικά σχέδια και συνεργασίες που θα διαμορφώσουν την ψηφιακή εποχή με τον καλύτερο τρόπο, όπως είναι και το έργο που υλοποιεί το Πάρκο Καινοτομίας Joist.

Χαιρετισμό απέτισε και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ELEVATE GREECE A.E., κος Αθανάσιος Κυριαζής, δηλώνοντας πως είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκεται σε εκείνον τον υπέροχο χώρο, ο οποίος πρωτοπορεί σε μια περιοχή, η οποία δεν είναι μέσα στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά σε μία περιφερειακή πόλη.

Ο κος Κυριαζής αναφέρθηκε στους τρόπος με τους οποίους η ΓΓΕΚ θα συμβάλει στη συνεργασία των ερευνητικών φορέων της χώρας (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, ιδιωτικοί φορείς) με τις μικρομεσαίες επιχείρησης, ώστε να γίνουν μεγάλες. Συγκεκριμένα, μίλησε για το πρόγραμμα Ερευνώ – Καινοτομώ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που θα προκηρυχθεί από τη ΓΓΕΚ στο επόμενο χρονικό διάστημα

Τόνισε, επίσης, πως πλεονέκτημα της χώρας είναι το άριστο ανθρώπινο δυναμικό της στον ερευνητικό τομέα, και πως είναι σημαντικό οι υποδομές στα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια να βελτιώνονται διαρκώς, ώστε να προσελκύουν τους ερευνητές που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Μιλώντας για το Elevate Greece, που ξεκίνησε ως πλατφόρμα της ΓΓΕΚ και μετεξελίχθη σε Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου, τόνισε πως μέσα σε δύο χρόνια παρείχε πιστοποίηση σε πάνω από 750 startup εταιρείες.

Κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε το Innovent Forum να καθιερωθεί ετησίως για πολλά χρόνια.

Ακολούθησε η ομιλία του Co-Founder & CEO της Aisthesis Medical, κου Γιάννη Γκουζιώνη, με τίτλο Transforming Healthcare: From Idea to Impact with Entrepreneurial Innovation και η ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Elevate Greece Α.Ε., κου Μιχάλη Δρίτσα, με θέμα τις τεχνολογικές startups του Elevate Greece, όπου ανέφερε ότι η πληροφορία ήταν αυτό που έλειπε από την πολιτεία για να σχεδιάσει δράσεις για τις ελληνικές startups και τόνισε τη σημαντική εξέλιξη του ελληνικού startup οικοσυστήματος.

Η αυλαία της πρώτης ημέρας έκλεισε με τη συζήτηση Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα: Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και φορείς από τους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH), της οποίας τον συντονισμό ανέλαβε ο κος Τάσος Βασιλειάδης, Coordinator του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub. Συμμετείχαν ο κος Δημήτρης Κατεχάκης, smartHEALTH, Επικεφαλής, Κέντρο Εφαρμογών & Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, που αναφέρθηκε στο όραμα των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας υπερτονίζοντας το γεγονός ότι στο ενδεχόμενο στήριξης από την Ελληνική πολιτεία η καινοτομία στη χώρα θα εκτοξευθεί. Ο κος Περικλής Τερλιξίδης του Smart Attica, Operating Officer, Attica Hub for the Economy of Data & Devices – ahedd, μίλησε για την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού στις Ελληνικές επιχειρήσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα με την Ευρώπη, αναφέροντας τον προβληματισμό του ότι οι υπηρεσίες των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας είναι αρκετά περίπλοκες για να γίνουν εύληπτες από τους stakeholders. Η κα Κλειώ Σγουροπούλου, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πήρε τη θέση του κου Γιάννη Κωτσή Γιανναράκη, Συντονιστή του Κόμβου Καινοτομίας GR digiGOV-innoHUB, που λόγω προσωπικού κωλύματος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, και μίλησε για τα σημαντικά βήματα ψηφιοποίησης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, τα οποία θεωρούνταν δεδομένα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα παρέμεινε στην ίδια θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), μιας και οι υπόλοιπες χώρες κάνουν επίσης ψηφιακά άλματα.

Οι ομιλητές της συζήτησης Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα: Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και φορείς από τους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας (EDIH).

Η δεύτερη ημέρα του Innovent Forum 2023 ξεκίνησε με τη συζήτηση Ευκαιρίες Χρηματοδότησης: Μαθαίνοντας από το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον, που συντόνισε η κα Στέλλα Βαϊνά, Υποδιευθύντρια και Υπεύθυνη ΕΕΝ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της εξωτερικής χρηματοδότησης για την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Ο κος Γιώργος Τζαμτζής, Manager, Access to EU Funding & Incentives της EY, παρουσίασε αναλυτικά πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσει κανείς τη λογική των χρηματοδοτικών εργαλείων, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίησή τους. Στη συνέχεια, ο κος Βασίλης Σκυλογιάννης, Διευθυντής Πιστοδοτήσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας μίλησε για όλα τα χρηματοδοτικά προϊόντα της Τράπεζας, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε μορφής. Τη συζήτηση έκλεισε η κα Κατερίνα Παπαδούλη, Head of Unit, National Contact Points in Horizon Europe του Δικτύου ΠΡΑΞΗ με την παρουσίαση των ευκαιριών χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας μέσω του προγράμματος Ορίζοντας Ευρώπη, αλλά και τις υπηρεσίες του Δικτύου ΠΡΑΞΗ.

Ο κος Μιχάλης Δρίτσας, Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece Α.Ε..

Τη συζήτηση του δεύτερου panel με τίτλο Ο Ρόλος των Venture Capitals και η Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Startups άνοιξε και συντόνισε ο κος Γιώργος Γεωργιάδης, Partner & Co-Founder της Whitebeam Ventures, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της επεκτασιμότητας των επιχειρηματικών μοντέλων που αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας. Ο κος Jesus Contreras, Regional Node Director South του EIT Digital, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χρηματοδότηση είναι το καύσιμο κάθε επιχείρησης και αναφέρθηκε στην εξειδίκευση του EIT Digital στο digital και deep tech, αλλά και στην προστασία και την υποστήριξη που παρέχει στις επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας στην Ευρώπη. Ο κος Λάμπρος Κούρτης, Chief Science Officer της Chronicles Health, σημείωσε ότι η πανδημία έκανε τους επενδυτές πιο επιλεκτικούς, καθώς πλέον ό,τι επιλέγουν να επενδύσουν πρέπει να είναι καλύτερο από τον ανταγωνισμό και τόνισε ότι όταν σχεδιάζουμε ένα project πρέπει να σκεφτόμαστε τη θέση του στην αγορά, καθώς η έρευνα είναι ωφέλιμη μόνο όταν απευθύνεται στους ανθρώπους. Στη συνέχεια, ο κος Μιχάλης Δρίτσας, Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece Α.Ε., τόνισε πως δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην έρευνα, καθώς για να βγει μια ιδέα στην αγορά με επιτυχία πρέπει να αναπτύξουμε τις κατάλληλες δεξιότητες ή να έρθουμε σε επαφή με τους κατάλληλους συνεργάτες. Η κα Yana Ovsiannykova, PhD Business Development Consultant & Investment Advisor, υπογράμμισε ότι κάθε χρηματοδότηση δεν προορίζεται μόνο για την ιδέα, αλλά για ολόκληρη την ομάδα πίσω από αυτή που την υποστηρίζει. Τέλος, ο κος Δημήτρης Καλαβρός, Co-Founder του Found.ation, Co-Founder & Partner του Velocity Partners VC, επισήμανε ότι τα VCs αναπτύσσονται δυναμικά προσφέροντας μοναδικές προτάσεις πώλησης με πολλά πλεονεκτήματα.

Ο εκθεσιακός χώρος του Innovent Forum, που διοργάνωσε το Πάρκο Καινοτομίας Joist.

H δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε με το workshop Από την Ιδέα έως την Επιτυχία: Δημιουργώ τη Δική μου Επιχείρηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Innovent Forum, οι εκθέτες και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν συναντήσεις – διά ζώσης και online – με επιχειρήσεις, φορείς και επενδυτές του ενδιαφέροντός τους, ώστε να συνδεθούν με αυτούς και να διερευνήσουν ευκαιρίες συνεργασίας και χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 100 B2B & B2G συναντήσεις δικτύωσης και συνεργασίας.

Τεύχος 232

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ