Skip to main content
23 September 2022 06:47

IDC: Ανθεκτική η ζήτηση για PC monitors το 2022

Του Στάθη Ασπιώτη

Η παγκόσμια αγορά οθονών Η/Υ σημείωσε θετικά αποτελέσματα το δεύτερο τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 2,7% στις αποστολές, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αν και το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο, ένα επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον με αυξανόμενο πληθωρισμό και αποδυνάμωση του καταναλωτικού κλίματος υποδηλώνουν προκλητικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους τουλάχιστον, σύμφωνα με την IDC.

Με μόλις πάνω από 36 εκατομμύρια μονάδες, η αύξηση του δεύτερου τριμήνου παρέμεινε – σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές, οι οποίοι είδαν τις αποστολές να μειώνονται κατά 15,7% σε ετήσια βάση, καθώς η ζήτηση μειώθηκε. Η εκπλήρωση παραγγελιών για οθόνες του εμπορίου, αύξησε μεγάλο μέρος του όγκου για το τρίμηνο, όπου οι προηγούμενες ελλείψεις και το απαγορευτικό κόστος εφοδιασμού καθυστέρησαν την επιστροφή στις παραγγελίες για επιχειρηματική χρήση. Επιπλέον, οι αναδυόμενες αγορές (εξαιρουμένης της Κίνας και της Ρωσίας) αναπτύχθηκαν πάνω από 16%, βοηθώντας στη στήριξη μιας αγοράς που πλήττεται από ανάσχεση των καταναλωτικών δαπανών.

Ωστόσο, το υψηλότερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να είναι βραχύβιο. Οι παγκόσμιες αποστολές οθονών αναμένεται να μειωθούν κατά 3,1% σε ετήσια βάση το 2022 και το 2023 να συρρικνωθούν για επιπλέον 4,2% πριν έρθει μια ασθενής ανάκαμψη το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προέρχεται από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά οθονών στον κόσμο, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί σχεδόν κατά 19% το 2022 – η πιο απότομη πτώση για το έθνος από την έναρξη της παρακολούθησης το 2008.

«Τα επίπεδα αποθεμάτων αυξάνονται σε πολλές περιοχές», δήλωσε ο Jay Chou, διευθυντής έρευνας, Worldwide Client Devices Tracker στην IDC. «Μια καταναλωτική βάση που είχε καλή πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, θα χρειαστεί τώρα κάποιο χρόνο για να αφομοιώσει το υπάρχον απόθεμά της. Παρόλο που οι περισσότεροι κορυφαίοι πωλητές διαχειρίστηκαν την ανάπτυξη από έτος σε έτος το δεύτερο τρίμηνο, πιστεύουμε ότι τα επόμενα τρία ή τέσσερα τρίμηνα θα δούμε προσεκτική απορρόφηση καναλιών και περαιτέρω παγίωση. Πέρα από αυτόν τον ορίζοντα, οι εμπορικές αγορές, βοηθούμενες εν μέρει από την υβριδική εργασία, θα μπορούσαν να αποκτήσουν θετικό πρόσημο μέχρι τα τέλη του 2023».

Τεύχος 136

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ