Skip to main content
5 December 2022 06:51

H θέση της Check Point για την παραβίαση του WhatsApp

Θέση για τη μεγάλη σε μέγεθος παραβίαση στην πασίγνωστη εφαρμογή WhatsApp πήρε η Check Point Research. Η ομάδα της εταιρείας ανέλυσε τα αρχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα στο Darknet και σχετίζονται με το WhatsApp αποκαλύπτοντας πως η διαρροή περιέχει 360 εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου χρηστών WhatsApp από 108 χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Κάθε χώρα έχει διαφορετικό αριθμό αρχείων που έχουν εκτεθεί, που κυμαίνεται από 604 εκατ.στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έως 35 εκατ., νούμερο που αποδίδεται στην Ιταλία. Τις τελευταίες ημέρες τα αρχεία, τα οποία περιλαμβάνουν διεθνείς κωδικούς κλήσης και ήταν αρχικά προς πώληση, διανέμονται τώρα ελεύθερα μεταξύ των hackers.

Σε σχόλιο για το ζήτημα η Check Point Research δήλωσε: «Ενώ οι πληροφορίες προς πώληση είναι μόνο ενεργοί αριθμοί τηλεφώνου και όχι το περιεχόμενο μηνυμάτων, πρόκειται για μια πολύ μεγάλης κλίμακας παραβίαση μιας δημοφιλούς εφαρμογής για κινητά που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια παγκοσμίως. Μια άμεση συνέπεια της παραβίασης είναι η δυνατότητα χρήσης αυτών των αριθμών ως μέρος προσαρμοσμένων επιθέσεων phishing μέσω της ίδιας της εφαρμογής. Προτρέπουμε όλους τους χρήστες του WhatsApp να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα μηνύματα που λαμβάνουν και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνουν κλικ σε τυχόν συνδέσμους και μηνύματα που κοινοποιούνται στην εφαρμογή».

Με αφορμή τη διαρροή δεδομένων WhatsApp και δεδομένης της εποχής του χρόνου, η Check Point προχώρησε στη περιγραφή μερικών χρήσιμων συμβουλών για τους χρήστες:

Βεβαιωθείτε ότι ο αποστολέας είναι αξιόπιστος: Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους από άγνωστους αποστολείς. Εάν δεν έχετε εκχωρήσει τον αριθμό σε μια γνωστή επαφή και δεν μπορείτε να επαληθεύσετε την ταυτότητά της, αποκλείστε τον αριθμό αμέσως.

Μεταβείτε απευθείας στην πηγή: Εάν ο σύνδεσμος σε ένα μήνυμα WhatsApp φαίνεται να συνδέεται με μια νόμιμη υπηρεσία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, μεταβείτε απευθείας στον ιστότοπο της εταιρείας για να περιηγηθείτε στα προϊόντα και να πραγματοποιήσετε συναλλαγές.

Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους: Εάν η διεύθυνση URL στο μήνυμα φαίνεται ύποπτη, μάλλον είναι. Μην κάνετε κλικ σε τίποτα και μην προωθείτε αυτό το μήνυμα για να αποφύγετε τη διάδοση κακόβουλων συνδέσμων σε φίλους και συγγενείς.

Τεύχος 186

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ