Skip to main content
28 August 2024 06:49

FakeUpdates: Το δημοφιλέστερο κακόβουλο λογισμικό για τον Ιούλιο 2024

Η Check Point Software Technologies δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών (Global Threat Index) για τον Ιούλιο του 2024. Παρά τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε τον Ιούνιο, το LockBit επανεμφανίστηκε τον περασμένο μήνα και έγινε η δεύτερη πιο διαδεδομένη ομάδα ransomware, ενώ το RansomHub διατήρησε την πρώτη θέση. Εντωμεταξύ, οι ερευνητές εντόπισαν τόσο μια εκστρατεία που διανέμει κακόβουλο λογισμικό Remcos μετά από ένα πρόβλημα ενημέρωσης της CrowdStrike, όσο και μια σειρά νέων τακτικών FakeUpdates, η οποία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση στη λίστα με τα κορυφαία κακόβουλα προγράμματα για τον Ιούλιο.

Oι ερευνητές αποκάλυψαν μια σειρά νέων τακτικών που χρησιμοποιούν το FakeUpdates, το οποίο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης κακόβουλου λογισμικού για έναν ακόμη μήνα. Οι χρήστες που επισκέπτονταν εκτεθειμένους ιστότοπους αντιμετώπιζαν ψεύτικες προτροπές ενημέρωσης του προγράμματος περιήγησης, οι οποίες οδηγούσαν στην εγκατάσταση Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης (RAT), όπως το AsyncRAT, που σήμερα κατατάσσεται στην ένατη θέση του δείκτη της Check Point.

Το FakeUpdates ήταν το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό τον περασμένο μήνα με αντίκτυπο 7% σε παγκόσμιους οργανισμούς, ακολουθούμενο από το Androxgh0st με παγκόσμιο αντίκτυπο 5% και το AgentTesla με παγκόσμιο αντίκτυπο 3%.Πρόκειται για ένα πρόγραμμα λήψης γραμμένο σε JavaScript. Γράφει τα ωφέλιμα φορτία στον δίσκο πριν από την εκτόξευσή τους. Το FakeUpdates οδήγησε σε περαιτέρω συμβιβασμό μέσω πολλών πρόσθετων κακόβουλων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των GootLoader, Dridex, NetSupport, DoppelPaymer και AZORult.

Το Androxgh0st είναι ένα botnet που στοχεύει σε πλατφόρμες Windows, Mac και Linux. Για την αρχική μόλυνση, το Androxgh0st εκμεταλλεύεται πολλαπλές ευπάθειες, στοχεύοντας συγκεκριμένα – το PHPUnit, το Laravel Framework και τον Apache Web Server. Το κακόβουλο λογισμικό κλέβει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως πληροφορίες λογαριασμού Twilio, διαπιστευτήρια SMTP, κλειδί AWS κ.λπ. Χρησιμοποιεί αρχεία Laravel για να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες. Διαθέτει διαφορετικές παραλλαγές, οι οποίες σαρώνουν για διαφορετικές πληροφορίες.

Το AgentTesla είναι ένα προηγμένο RAT που λειτουργεί ως keylogger και κλέφτης πληροφοριών, το οποίο είναι ικανό να παρακολουθεί και να συλλέγει την είσοδο του πληκτρολογίου του θύματος και το ίδιο το πληκτρολόγιο, να λαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης και να αποσπά διαπιστευτήρια σε διάφορα λογισμικά που είναι εγκατεστημένα στο μηχάνημα του θύματος.

Το Formbook είναι ένα infostealer που στοχεύει το λειτουργικό σύστημα Windows και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Διατίθεται στην αγορά ως Malware as a Service (MaaS) σε υπόγεια φόρουμ hacking για τις ισχυρές τεχνικές αποφυγής και τη σχετικά χαμηλή τιμή του. Το FormBook συλλέγει διαπιστευτήρια από διάφορα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, συλλέγει στιγμιότυπα οθόνης, παρακολουθεί και καταγράφει τις πληκτρολογήσεις.

Το Qbot AKA Qakbot είναι ένα κακόβουλο λογισμικό πολλαπλών χρήσεων που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2008. Σχεδιάστηκε για να κλέβει τα διαπιστευτήρια ενός χρήστη, να καταγράφει πληκτρολογήσεις, να κλέβει cookies από προγράμματα περιήγησης, να κατασκοπεύει τραπεζικές δραστηριότητες και να αναπτύσσει πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό. Συχνά διανέμεται μέσω spam e-mail και χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές anti-VM, anti-debugging και anti-sandbox για να εμποδίσει την ανάλυση και να αποφύγει την ανίχνευση.

Το Remcos είναι ένα RAT που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Το Remcos διανέμεται μέσω κακόβουλων εγγράφων του Microsoft Office, τα οποία επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου SPAM, και έχει σχεδιαστεί για να παρακάμπτει την ασφάλεια UAC των Microsoft Windows και να εκτελεί κακόβουλο λογισμικό με προνόμια υψηλού επιπέδου.

Το Phorpiex είναι ένα botnet γνωστό για τη διανομή άλλων οικογενειών κακόβουλου λογισμικού μέσω εκστρατειών spam, καθώς και για την τροφοδότηση εκστρατειών Sextortion μεγάλης κλίμακας.

Το Vidar είναι ένα κακόβουλο λογισμικό infostealer που λειτουργεί ως malware-as-a-service και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2018. Το κακόβουλο λογισμικό εκτελείται σε Windows και μπορεί να συλλέξει ένα ευρύ φάσμα ευαίσθητων δεδομένων από προγράμματα περιήγησης και ψηφιακά πορτοφόλια. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται ως πρόγραμμα λήψης για ransomware.

ΤΕΥΧΟΣ 564

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ