Skip to main content
22 September 2023 06:56

ESET: Τι πρέπει να κάνετε αφού κλικάρετε σε σύνδεσμο e-phishing

Χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά για να πέσει κανείς θύμα μιας απάτης και οι επαγγελματίες της πληροφορικής δεν εξαιρούνται από αυτόν τον κίνδυνο, προειδοποιεί η ESET. Τι γίνεται όμως αν «τσιμπήσατε» το δόλωμα και κάνατε κλικ σε ένα σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος και ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί και να ήταν απάτη; Ο κος Roman Cuprik από την ομάδα της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET δίνει 10 βήματα που μπορείτε να κάνετε αφού τσιμπήσετε το δόλωμα.

Μη δώσετε περισσότερες πληροφορίες: Η πιο απλή προσέγγιση είναι να αποφύγετε να μοιραστείτε οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία – μην πληκτρολογήσετε τα διαπιστευτήριά σας και μη δώσετε τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού. Αν οι απατεώνες κυνηγούσαν μόνο τα δεδομένα σας και δεν έβαλαν σε κίνδυνο τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό, μόλις αποφύγατε το αγκίστρι.

Αποσυνδέστε τη συσκευή σας από το διαδίκτυο: Για να μετριάσετε τη ζημιά, πρέπει να κινηθείτε γρήγορα. Ξεκινήστε αποσυνδέοντας την παραβιασμένη συσκευή από το διαδίκτυο. Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή με ενσύρματη σύνδεση, απλά αποσυνδέστε το καλώδιο δικτύου από τον υπολογιστή σας. Αν είστε συνδεδεμένοι μέσω Wi-Fi, απενεργοποιήστε τη σύνδεση στις ρυθμίσεις της συσκευής ή ενεργοποιήστε τη λειτουργία airplane mode στο κινητό σας τηλέφωνο.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας: Η αποσύνδεση από το διαδίκτυο θα αποτρέψει την αποστολή περισσότερων δεδομένων στον κακόβουλο διακομιστή, όμως τι γίνεται με τα δεδομένα σας που εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο; Θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας, κυρίως των ευαίσθητων εγγράφων ή των αρχείων με υψηλή προσωπική αξία, όπως φωτογραφίες και βίντεο.

Εκτελέστε την εντολή σάρωσης για κακόβουλο λογισμικό και για άλλες απειλές: Εκτελέστε πλήρη σάρωση της συσκευής σας, χρησιμοποιώντας λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό από αξιόπιστο πάροχο, ενώ η συσκευή είναι ακόμη αποσυνδεδεμένη από το διαδίκτυο. Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή κατά τη διάρκεια της σάρωσης και περιμένετε τα αποτελέσματα. Εάν ο σαρωτής εντοπίσει ύποπτα αρχεία, ακολουθήστε τις οδηγίες για να τα αφαιρέσετε.

Εξετάστε το ενδεχόμενο επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων: Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων σημαίνει επαναφορά του τηλεφώνου στην αρχική του κατάσταση με την αφαίρεση όλων των εγκατεστημένων εφαρμογών και αρχείων. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού μπορεί να παραμείνουν στη συσκευή σας ακόμη και μετά από πλήρη επαναφορά, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι η διαγραφή της κινητής συσκευής ή του υπολογιστή σας απομακρύνει επιτυχώς κάθε απειλή. Να θυμάστε ότι η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων είναι μη αναστρέψιμη και θα διαγράψει όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα τοπικά.

Αλλάξτε τους κωδικούς σας: Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος μπορεί να σας εξαπατήσουν, ώστε να αποκαλύψετε τα ευαίσθητα δεδομένα σας, όπως αριθμούς ταυτότητας, στοιχεία τραπεζικών και πιστωτικών καρτών ή κωδικούς. Ακόμη και όταν δεν δίνετε τα στοιχεία σας, είναι πιθανό, αν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας, να τα εντοπίσει.

Επικοινωνήστε με τράπεζες, αρχές και παρόχους υπηρεσιών: Εάν δώσατε στοιχεία τραπεζικής / πιστωτικής κάρτας ή στοιχεία σύνδεσης για μια ιστοσελίδα με πρόσβαση στις κάρτες σας, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας. Η κάρτα σας μπορεί να μπλοκαριστεί ή να παγώσει για να αποτραπεί μελλοντική απάτη και εσείς μπορείτε να αποτρέψετε ή να ελαχιστοποιήσετε τυχόν οικονομικές απώλειες.

Κοιτάξτε για διαφορές: Οι κυβερνοεγκληματίες που εισβάλλουν με επιτυχία σε μια από τις συσκευές ή τους λογαριασμούς σας μπορεί να προσπαθήσουν να εδραιώσουν την παρουσία τους εκεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μπορεί να αλλάξουν τα στοιχεία σύνδεσης, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους αριθμούς τηλεφώνου ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους βοηθήσει να εδραιώσουν τα κεκτημένα τους στον λογαριασμό σας.

Αναζητήστε μη αναγνωρισμένες συσκευές: Εάν οι hackers έκλεψαν τα στοιχεία του λογαριασμού σας, οι πιθανότητες είναι ότι προσπάθησαν να συνδεθούν από τη δική τους συσκευή. Οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διατηρούν αρχείο των τρεχουσών συνεδριών σύνδεσης στο πλαίσιο των ρυθμίσεων απορρήτου. Πηγαίνετε να το ελέγξετε και πραγματοποιήστε αναγκαστική αποσύνδεση για κάθε άγνωστη συσκευή.

Ειδοποιήστε τους φίλους, τις επαφές, τους παρόχους υπηρεσιών και τον εργοδότη σας: Μερικές φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν τη λίστα επαφών σας σε έναν παραβιασμένο λογαριασμό για να διασπείρουν συνδέσμους ηλεκτρονικού ψαρέματος ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε άλλους να πέσουν θύματα.

Τεύχος 355

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ