Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

3 October 2022 06:50

ESET: Πώς αντιδρά ένα θύμα doxing

Το doxing είναι μια πρακτική κατά την οποία άτομα με κακές προθέσεις δημοσιεύουν, συνήθως στο διαδίκτυο, τα προσωπικά στοιχεία των θυμάτων τους με σκοπό να τα φέρουν σε δύσκολη θέση ή να τα εκφοβίσουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εργαλείο κοινωνικής πίεσης, και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο καθένας αποτελεί πιθανό θύμα.

Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αποφύγει κάποιος να πέσει θύμα doxing. Αν δεν υπάρχουν προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να βρει κάτι. Αλλά ακόμη και αν μιλάμε για έναν τυπικό χρήστη του διαδικτύου – πόσω μάλλον σε περίπτωση που κάποιος θέλει πραγματικά να διαρρεύσει τα προσωπικά του στοιχεία για οποιονδήποτε λόγο – το πιθανότερο είναι ότι οι πληροφορίες που έχει μοιραστεί online είναι ήδη αρκετές.

Εάν, λοιπόν, αντιληφθεί κανείς ότι έχει πέσει θύμα doxing, θα πρέπει:

• Πρώτα απ’ όλα, να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για τις κακόβουλες προθέσεις άλλων.

• Να αναφέρετε και να μπλοκάρετε τον θύτη μέσω των διαθέσιμων εργαλείων της πλατφόρμας, στην οποία λαμβάνει χώρα η παρενόχληση.

• Να κρατήσετε στοιχεία με όλες τις λεπτομέρειες που μπορεί να είναι σχετικές για να υποστηρίξετε την υπόθεσή σας.

• Να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι λογαριασμοί σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιωτικοί – εξετάστε, επίσης, το ενδεχόμενο να τους διακόψετε για λίγο.

• Να ενημερώσετε τους φίλους ή την οικογένειά σας για το τι συμβαίνει, κυρίως αν έχει εκτεθεί η διεύθυνση του σπιτιού ή της εργασίας σας.

• Να ενημερώσετε την τράπεζά σας για το τι συμβαίνει – βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας προστατεύονται.

• Να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τις αστυνομικές αρχές. Ενώ το doxing από μόνο του μπορεί να μην αποτελεί έγκλημα, η οικονομική απάτη και η σωματική βλάβη που προκύπτει από αυτό είναι.

Τεύχος 142

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ