Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

9 December 2022 07:49

ESET: Κίνδυνοι χακαρίσματος της συσκευής ενδοεπικοινωνίας μωρού

Η έξυπνη τεχνολογία μάς έχει προσφέρει πολλούς τρόπους για να διατηρούμε τα σπίτια μας ασφαλή, από έξυπνες κλειδαριές και κουδούνια μέχρι κάμερες ασφαλείας. Αλλά όταν οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με υπολογιστική ισχύ και συνδέονται στο διαδίκτυο, γίνονται επίσης στόχος hacking.

Γιατί, όμως, κάποιος να θέλει να χακάρει μια συσκευή παρακολούθησης για μωρά; Παραδείγματα παραβίασης συσκευών παρακολούθησης μωρών σε πραγματικές συνθήκες στο παρελθόν:

• Μια διαβόητη υπόθεση του 2014, κατά την οποία προέκυψε ότι μια ιστοσελίδα στη Ρωσία μετέδιδε ζωντανά πλάνα από σπίτια και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, τραβηγμένα από έξυπνες συσκευές που ήταν προστατευμένες μόνο με προκαθορισμένους κωδικούς πρόσβασης.

• Μια υπόθεση του 2018, κατά την οποία μια μητέρα από τη Νότια Καρολίνα στις ΗΠΑ παρατήρησε ότι η κάμερα της συσκευής παρακολούθησης μωρού είχε μετακινηθεί εξ αποστάσεως, ώστε να εστιάζει στο σημείο όπου θήλαζε τον γιο της.

• Ένα άλλο περιστατικό από το 2018, στο οποίο ένας hacker εξέπεμψε μηνύματα μέσω μιας παραβιασμένης συσκευής, απειλώντας να απαγάγει το παιδί της οικογένειας.

• Ένα περιστατικό του 2019, κατά το οποίο ένας άγνωστος παραβίασε τη συσκευή ενός ζευγαριού στην πόλη Seattle των ΗΠΑ και άρχισε να εκπέμπει τρομακτικά μηνύματα στο παιδί.

• Μια παρόμοια περίπτωση από τις αρχές του 2022, όταν ένας άγνωστος κατέλαβε μια συσκευή παρακολούθησης μωρού και τρομοκρατούσε ένα τρίχρονο παιδί με απειλητικά μηνύματα χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα φωνής.

Εν τω μεταξύ, οι γονείς χρειάζονται αξιόπιστες συμβουλές. Τα καλά νέα είναι ότι μερικές συμβουλές βέλτιστης πρακτικής για την ασφάλεια συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο να κρατήσουν τους hackers μακριά. Ο Muncaster από την ESET προτείνει μερικές:

1. Μελετήστε καλά τις επιλογές σας και επιδιώξτε να επιλέξετε έναν αναγνωρισμένο κατασκευαστή που δίνει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια και έχει καλές κριτικές.

2. Εγκαταστήστε όλες τις ενημερώσεις λογισμικού (ή του firmware) της συσκευής.

3. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ένα μοντέλο που δεν επιτρέπει την απομακρυσμένη επικοινωνία μέσω εφαρμογής. Αν το κάνει, απενεργοποιήστε την απομακρυσμένη πρόσβαση, ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείται.

4. Καθορίστε έναν ισχυρό και μοναδικό κωδικό πρόσβασης και ενεργοποιήστε στον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, εάν υπάρχει η δυνατότητα.

5. Ελέγχετε τακτικά τα αρχεία καταγραφής της συσκευής για τυχόν ύποπτη δραστηριότητα, όπως άτομα που έχουν πρόσβαση από ασυνήθιστη IP ή σε περίεργες ώρες.

6. Προστατέψτε τον ασύρματο router με έναν ισχυρό, μοναδικό κωδικό πρόσβασης. Επίσης, απενεργοποιήστε την απομακρυσμένη πρόσβαση σε αυτόν, καθώς και την προώθηση θυρών ή το UPnP. Βεβαιωθείτε ότι ο router είναι ενημερωμένος.

Η παραβίαση της συσκευής παρακολούθησης μωρών είναι μια ανησυχητική προοπτική για κάθε γονέα. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε συσκευή IoT, αξίζει να καταλάβετε πού βρίσκονται οι κίνδυνοι και να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να αποκλείσετε τυχόν κακόβουλα τρίτα μέρη.

Τεύχος 190

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ