Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

26 September 2022 05:49

Data Ally: Πώς να αναγνωρίσετε ένα deepfake video;

Καθήκον όλων μας να διατηρούμε το διαδίκτυο ασφαλές

Τα deepfake videos συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Facebook. Ενδεικτικά, ένας ψεύτικος λογαριασμός TikTok που ο κάτοχός του ισχυρίζεται πως είναι ο Tom Cruise έχει σχεδόν 4 εκατομμύρια ακόλουθους. Παρότι, τα περισσότερα από αυτά τα videos είναι φανερό πως έχουν δημιουργηθεί για ψυχαγωγικούς σκοπούς, το «ανεκπαίδευτο» μάτι μπορεί μερικές φορές να χάσει την ουσία και να αποδεχτεί το περιεχόμενο του video ως αυθεντικό.

Επιπλέον, η τεχνολογία που επιτρέπει στους ανθρώπους να παίζουν με deepfakes έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματά της εμφανίζονται ολοένα και πιο αληθοφανή. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για κάθε χρήστη να γνωρίζει πώς να εντοπίζει ένα deepfake video. Οι κορυφαίες συστάσεις για το πώς μπορείτε να μην πέσετε θύμα παραπλάνησης, είναι οι εξής:

Αναγνώριση πηγής

Ας υποθέσουμε ότι το video προέρχεται από έναν λογαριασμό που τείνει να δημοσιεύει θεωρίες συνωμοσίας ή έναν αποκλειστικό λογαριασμό που δημοσιεύει deepfake video. Σε αυτήν την περίπτωση, το περιεχόμενο που παρακολουθείτε σχεδόν σίγουρα δεν είναι αυθεντικό. Ακόμα, εάν το video προέρχεται από έναν μη αξιόπιστο λογαριασμό πολιτικής προπαγάνδας τότε το video ενδέχεται να έχει παραποιηθεί.

Προσοχή στο lip sync και στα pixel της εικόνας

Η στενή παρακολούθηση των χειλιών και των λεπτομερειών του video είναι αρκετή για να επικυρώσει ή μη την αυθεντικότητά του. Εάν υπάρχουν αλλαγές στα pixel του video ή στο χρώμα του δέρματος, το video πιθανότατα έχει υποστεί επεξεργασία μέσω λογισμικού AI, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αλλαγή προσώπων των εικονιζόμενων με αυτά γνωστών ηθοποιών.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Τα deepfake videos είναι και φαίνονται αφύσικα! Μπορεί να είναι τα βλέφαρα του ατόμου ή τα περίεργα μαλλιά που απλά δεν φαίνονται σωστά. Αυτά τα μη φυσιολογικά μοτίβα παρατηρούνται συχνά στις κινήσεις του σώματος ή στη στάση του ηθοποιού που χρησιμοποιείται στο deepfake. Αν κάτι δεν σας φαίνεται αληθινό, μάλλον δεν είναι.

Προσοχή στο ευρύτερο πλαίσιο

Όπως συμβαίνει με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος και τις απάτες, αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι. Για παράδειγμα, εάν ο Mark Zuckerberg ήθελε να δημοσιεύσει ειδήσεις για την απειλή βόμβας, πιθανότατα δεν θα τις ακούγατε σε έναν τυχαίο λογαριασμό κοινωνικών μέσων στο TikTok, αλλά από ένα αυθεντικό ειδησεογραφικό μέσο. Τα μέσα ενημέρωσης αναζητούν πάντα θέματα που αξίζουν επικαιρότητας – αν κάτι είναι αξιοσημείωτο, θα είναι παντού στις ειδήσεις.

Proof checking

Αν ψάξετε στο Google μερικές από τις λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν στο video, μπορεί να λάβετε αποτελέσματα από ιστότοπους ελέγχου στοιχείων που δυσφημούν το video ως ψεύτικο. Οι Big Tech αναζητούν όλο και περισσότερους τρόπους για να εφαρμόσουν τέτοιες πρακτικές ελέγχου δεδομένων, καθώς video με παραπλανητικό περιεχόμενο έχουν κατακλύσει όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ευτυχώς, το deepfake περιεχόμενο απέχει ακόμη χρόνια από το να είναι τέλειο. Η συντριπτική πλειονότητα των deepfake videos στο διαδίκτυο θα μπορούσε εύκολα να αναγνωριστεί ως ψεύτικη, καθώς φαίνεται περίεργη. Ωστόσο, ένα ποσοστό των ανθρώπων, μερικές φορές δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ πραγματικών και επεξεργασμένων videos. Εάν εντοπίσετε ένα deepfake video που πιστεύετε ότι χρησιμοποιείται κακόβουλα, θα ήταν συνετό να το αναφέρετε στους διαχειριστές της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων χρησιμοποιώντας το κουμπί αναφοράς.

Τεύχος 137

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ