Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Data Ally: Γιατί το HR είναι το κλειδί για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να στοχεύουν τμήματα ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα ευαίσθητα δεδομένα που χειρίζονται. Οι hacker μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά και να κερδίσουν πολλά χρήματα, μόλις αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες Κοινωνικής Ασφάλισης, ημερομηνίες γέννησης, ιστορικό εργασίας ή αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών υπαλλήλων και εταιρείας.
Τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού είναι ένας ελκυστικός στόχος δεδομένου του όγκου των δεδομένων που χειρίζονται, αλλά είναι επίσης καλά τοποθετημένοι ώστε να λειτουργούν ως εμπόδιο εισόδου και να αποτρέπουν πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι επίθεσης στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού;
Σύμφωνα με δεδομένα από την τελευταία Data Breach Investigations Report της Verizon, το 85% των παραβιάσεων δεδομένων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το τμήμα να είναι έτοιμο να μετριάσει τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων και να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα προστατεύονται.
Ποιες απειλές πρέπει να προσέχουν οι υπάλληλοι HR;
Phising: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Statista το 2021, η οποία συμμετείχε σε 3.500 οργανισμούς παγκοσμίως, το 3% των εργαζομένων που έλαβαν κακόβουλο email έκαναν κλικ στον σύνδεσμο που παρέχεται, εκθέτοντας τον οργανισμό σε εισβολείς. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι παρόλο που αυτή η τεχνική είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες και πολλοί χρήστες γνωρίζουν ήδη τους κινδύνους, δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε.
Απάτη μισθοδοσίας: Αυτή η νέα απάτη στοχεύει ειδικά τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, καθώς οι hacker χρησιμοποιούν την κοινωνική μηχανική για να κάνουν την εταιρεία να εκτρέψει τη μισθοδοσία ενός υπαλλήλου σε έναν λογαριασμό που κατέχουν. Οι μεγάλοι οργανισμοί στοχοποιούνται συνήθως, καθώς η επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων είναι συχνά αδύναμη.
Malware: Οι hacker στέλνουν ψεύτικες εφαρμογές εργασίας με συνημμένα, σχεδιασμένα να μοιάζουν με νόμιμα βιογραφικά, που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό που μολύνει τη συσκευή κατά τη λήψη.
Κλοπή ταυτότητας, το πρώτο βήμα για μια παραβίαση εταιρικής ασφάλειας
Η Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (SHRM) αναφέρει ότι το ποσοστό κλοπής ταυτότητας που προέρχεται από την εργασία εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 30% έως 50%.
Η πλαστογράφηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιτρέπει στον hacker να υποδύεται τον αποστολέα χρησιμοποιώντας την ταυτότητα ενός υπαλλήλου της εταιρείας για να επικοινωνήσει με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον hacker να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαπολύσουν μια άλλη πιο ισχυρή επίθεση ή, όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, για τη διεξαγωγή απάτης που σχετίζεται με τη μισθοδοσία.
Πώς το κάνουν αυτό οι χάκερ;
• Με την παραβίαση του εταιρικού λογαριασμού email ενός υπαλλήλου.
• Χρησιμοποιώντας μια τεχνική cybersquatting, όπου μιμούνται τον νόμιμο τομέα του αποστολέα κάνοντας μια μικρή αλλαγή που είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί. Για παράδειγμα, αλλαγή ενός γράμματος στη διεύθυνση email που είναι απίθανο να εντοπίσει ο παραλήπτης.
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αποτραπεί αυτό το είδος περιστατικού;
• Το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό κατά τις διαδικασίες πρόσληψης, καθώς και κατά την παραλαβή εγγράφων από παρόχους. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο αποστολέας και το έγγραφο είναι νόμιμα πριν ανοίξετε τυχόν συνημμένα.
• Κατά τη διάρκεια των απομακρυσμένων συνεντεύξεων, παρατηρήστε εάν οι ενέργειες και οι κινήσεις των χειλιών του ατόμου που ερωτάται στην κάμερα δεν συντονίζονται πλήρως με τον ήχο του ατόμου που μιλάει, καθώς αυτό είναι σαφές σημάδι Deepfake.
• Χρησιμοποιήστε προηγμένες λύσεις διαχείρισης ταυτότητας που αποτρέπουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα και πόρους, καθώς και την κλοπή εταιρικών ή προστατευμένων δεδομένων.
• Βεβαιωθείτε ότι οι πολιτικές και οι διαδικασίες της εταιρείας είναι ενημερωμένες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών για απομακρυσμένη εργασία. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τους ρόλους και τις ευθύνες τους.
• Ελέγξτε και ανακαλέστε την πρόσβαση των εργαζομένων για να διασφαλίσετε ότι οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση μόνο σε ό,τι χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους hacker να περιφέρονται ελεύθεροι στα συστήματα ενός οργανισμού.