LATEST
Connectivity Horizons in Greece: Το Techmail παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Lancom και του AMS-IX

Της Ελένης Μιχαηλίδου
Το περιοδικό Techmail έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση της Lancom με τίτλο Connectivity Horizons in Greece για την παρουσίαση του AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος προσκεκλημένων από τον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών γύρω στις 11:00. Το προσωπικό της Lancom ήταν εκεί να μας καλωσορίσει όλους με ένα ευγενικό χαμόγελο και να μας προσφέρει ένα ρόφημα όσο ήμασταν στην αναμονή για να ξεκινήσει το «Connectivity Horizons in Greece». Στις 12:00, άνοιξε η πόρτα της αίθουσας και το προσωπικό της Lancom μαζί με συνεργάτες του AMS-IX και δημοσιογράφοι από διάφορα τεχνολογικά μέσα πήραν τις θέσεις τους.

Κομβικός συνεργάτης της εκδήλωσης ήταν η Exa Infrastructure, έχοντας ρόλο ως Connectivity Partner, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην εκδήλωση και επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κορυφαίων παικτών του κλάδου.
Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε η παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κου Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας του AMS-IX στην Ελλάδα για τη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής και τη συμβολή του στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης της χώρας.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι του AMS-IX και της Lancom παρουσίασαν τις δύο εταιρείες και το πλαίσιο γύρω από τη συνεργασία τους. Πρώτη πήρε τον λόγο η Marketing Communications & Event Manager του AMS-IX, κα Petra Wensing, μιλώντας για την αποστολή του AMS-IX που είναι η δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας μέσω της δημιουργίας ενός καλύτερου δικτύου internet. Συνέχισε με μία σύντομη ιστορική αναδρομή, εστιάζοντας στο 1997, τη χρονιά της ίδρυσής του AMS-IX: Τότε ήταν που 20 πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου συνδέθηκαν στην πλατφόρμα Amsterdam. Φτάνοντας στο 2000, η Ένωση AMS-IX σχηματίζει την AMS-IX BV. Την ίδια χρονιά συνδέθηκαν 100 δίκτυα στο AMS-IX. Το 2003, δημιουργήθηκε η σύνδεση μέσω φωτονικής διασταύρωσης, το 2004, οι 10 Gigabit θύρες Ethernet, ενώ μέχρι το 2011, οι θύρες Gigabit Ethernet έφτασαν τις 100. Το 2012, το Internet επεκτάθηκε διεθνώς και το 2019, λάνσαρε το IXaaS το οποίο είναι μία πλήρως διαχειριζόμενη λύση για τη λειτουργία του Internet Exchange. Το 2021, έφτασε στην κορύφωσή της η ταχύτητα της σύνδεσης με 10Tbps. Σήμερα, η πλατφόρμα Amsterdam διαθέτει 875 συνδεδεμένα δίκτυα, έχει φτάσει στα 13.2Tbps, η ετήσια κυκλοφορία του βρίσκεται στα 31 exabytes και η χωρητικότητα των θυρών φτάνει τα 57Tbps. Τα 13.2Tbps ισοδυναμούν με 520.000 ταυτόχρονες ροές βίντεο 4K, με ταυτόχρονη προβολή 6.970.000 βίντεο στο TikTok, με 65.000.000 ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες στο Minecraft, με 58.560.000 ταυτόχρονα συνδεδεμένους παίκτες στο Fortnite.
Στη συνέχεια, η κα Wensing έκανε αναφορά στα οφέλη του Peering, τα οποία είναι η μειωμένη καθυστέρηση, το αυξημένο redundancy, η ασφάλεια και το μειωμένο κόστος.
Η πλατφόρμα Amsterdam συνδέεται με παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εταιρείες λογισμικού, παρόχους υπηρεσιών Cloud, Data Centers, με πλατφόρμες as a Service, εκπομπές, υποδομές as a Service και παρόχους περιεχομένου. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην παγκόσμια παρουσία του AMS-IX, το οποίο διαθέτει παγκοσμίως ουδέτερους και ανεξάρτητους παρόχους, 30 χρόνια εμπειρίας, 17 internet exchanges και περισσότερα από 1200 συνδεδεμένα δίκτυα

Η επόμενη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον κο Γιώργο Νώλη, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lancom. Ο κος Νώλης ανέλυσε την πορεία της εταιρείας και της στρατηγικής σημασίας του Balkan Gate, του 1ου carrier neutral III Data Center, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της ελληνικής συνδεσιμότητας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας για την περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη της υποδομής. Μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η κοινή παρουσίαση του κου Νώλη με τον κο Emrah Yorulmaz, Regional Manager του AMS-IX, στην οποία αναφέρθηκαν στους κοινούς στόχους της συνεργασίας και το όραμα για τη μελλοντική πορεία αυτής της στρατηγικής συμμαχίας, η οποία αναμένεται να προσδώσει σημαντικά πλεονεκτήματα στις εταιρείες και τους παρόχους που θα συνεργαστούν.

Η Διευθύντρια Πωλήσεων της Lancom, κα Ελένη Ξανθοπούλου, με τη σειρά της παρουσίασε την στρατηγική της Lancom για τον AMS-IX στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα ήδη υπάρχοντα PoPs της εταιρείας στην Ελλάδα – για παράδειγμα, η Lancom στο Μαρούσι, η TI Sparkle Ι & ΙΙ στην Μεταμόρφωση, το Digital Realty στην Πανεπιστημιούπολη Αθηνών, το Cloudrock στον Άγιο Στέφανο, η Lancom στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, το Wind στον Εύοσμο, το Balkan Gate στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, το TI Sparkle στα Χανιά και το Digital Realty στο Ηράκλειο, που, επίσης, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Η κα Ξανθοπούλου συνέχισε με την παρουσίασή της, αναφέροντας τη διασύνδεση του Balkan Gate. Mε τις τηλεπικοινωνιακές της υπηρεσίες, η Lancom αξιοποιεί τις υπάρχουσες ιδιόκτητες υποδομές αγωγών, φρεατίων και καλωδίων οπτικών ινών, καλύπτοντας κάθε ζήτηση για dark fiber ή οποιοδήποτε εύρος ζώνης για συνδεσιμότητα χωρητικότητας σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της Lancom μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διασύνδεση ενός Data Center με ένα άλλο υψηλού εύρους ζώνης ή για υπηρεσίες last mile.
Στη συνέχεια, μεταξύ 13:00-14:00, ακολούθησε ένα διάλειμμα που συνοδεύτηκε από ένα εξαίσιο γεύμα για όλους τους παρευρισκόμενους της εκδήλωσης.
Μετά το γεύμα, πραγματοποιήθηκε μια τεχνική προσέγγιση από τον κο Σταύρο Κωνσταντάρα, Sr. Network Engineer του AMS-IX, αναλύθηκε η πλατφόρμα AMS-IX, η χρησιμότητά της και οι προσφορές για την εκκίνησή της στην Ελλάδα. Ο κος Κωνσταντάρας ανέλυσε λεπτομερώς τις τεχνικές πτυχές και τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας, δίνοντας στους παρευρισκόμενους πολύτιμες πληροφορίες για το μέλλον των υποδομών διαδικτύου στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στη θέση του AMS-IX, τονίζοντας ότι πρόκειται για το Δίκτυο των Δικτύων. Υπογράμμισε ότι το Διαδίκτυο έχει να κάνει με τη Διασύνδεση. Συγκεκριμένα, η σύνδεση δικτύων αφορά το Public Peering, το οποίο είναι οικονομικά αποδοτικό και παρέχει άμεση συνδεσιμότητα με άλλα δίκτυα. Το Private Peering, από την άλλη, δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό, ενώ, παράλληλα, υπάρχει ανάγκη διατήρησης πολλαπλών άμεσων συνδέσεων με άλλα δίκτυα. Το Transit connection αποτελεί μια πολύ ακριβή επιλογή και δεν παρέχει απαραίτητα αμεσότητα με άλλα δίκτυα.
Στη συνέχεια, ο κος Κωνσταντάρας όρισε τι είναι ένα IXP. Τα σημεία ανταλλαγής Internet (IXP) είναι πλατφόρμες επιπέδου 2 (L2) όπου τα συνδεδεμένα δίκτυα μπορούν να συναντούν και να ανταλλάσσουν κίνηση IP. Η σύνδεση σε ένα IXP μπορεί να μειώσει το κόστος μεταφοράς, η διατήρηση γίνεται μόνο μέσω σύνδεσης με το IXP, βελτιώνει την προσβασιμότητα από / προς άλλα δίκτυα. Σχεδόν όλα τα μεγάλα δίκτυα που έχουν παρουσία στα IXP, παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.
Οι πλατφόρμες του AMS-IX είναι βασισμένες σε MPLS/VPLS, τα Data Centers είναι εγκαταστάσεις συνεγκατάστασης ουδέτερου φορέα, η πυκνότητα συνδεσιμότητας στις πλατφόρμες IX (και #PIs) δεν κατανέμεται εξίσου σε όλα τα Data Centers, οι μεγαλύτεροι πελάτες συνδέονται σε πολλαπλά Data Centers.

Η έναρξη των δραστηριοτήτων του AMS-IX στη χώρα, σε συνεργασία με τη Lancom, αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες στον τομέα της διασύνδεσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Με το τέλος του συγκεκριμένου mini σεμιναρίου τελείωσε και η εκδήλωση «Connectivity Horizons in Greece». Η βραδιά έκλεισε με ένα κοκτέιλ, όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με κορυφαία στελέχη της αγοράς, να ανταλλάξουμε ιδέες και να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες συνεργασίας.
info
Lancom
Βασιλέως Ηρακλείου 40, 546 23 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 214-1001000
e-mail: info@lancom.gr
site: www.lancom.gr