Skip to main content
6 November 2023 06:54

Check Point: Συμβουλές αντιμετώπισης του ψηφιακού εκφοβισμού

Η Check Point Software Technologies έχει επισημάνει την αύξηση του διαδικτυακού εκφοβισμού μεταξύ των νέων από το 2018. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναφερθεί ότι σχεδόν οι μισοί από τους έφηβους μεταξύ 13 και 17 ετών είχαν βιώσει τουλάχιστον μία από τις έξι συμπεριφορές εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την Pew Research. Ο δικτυακός τόπος cyberbullying.org δείχνει ότι ποσοστό μεταξύ 10% και 40% των εφήβων έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός εμφανίζεται με διάφορους τρόπους: Δημιουργία πλαστού περιεχομένου, σεξουαλικός διαδικτυακός εκφοβισμός (δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών ή μη εξουσιοδοτημένη κοινή χρήση σεξουαλικού περιεχομένου), συλλογή δεδομένων ενός ατόμου και διάδοσή τους, δημοσίευση φωτογραφιών ή βίντεο χωρίς συναίνεση, κλοπή ταυτότητας κ.ά.

Η Check Point Software συνιστά τα ακόλουθα μέτρα για την προστασία από τον διαδικτυακό εκφοβισμό:

• Μην απαντάτε στους διαδικτυακούς κακοποιούς και μπλοκάρετέ τους.

• Μην μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες. Μην δημοσιεύετε τη διεύθυνσή σας, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς τηλεφώνου ή τραπεζικές πληροφορίες στο διαδίκτυο και να έχετε επίγνωση του είδους του φωτογραφικού περιεχομένου που μοιράζεστε.

• Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου για να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενό σας είναι ορατό μόνο στους φίλους σας.

• Αν βιώσετε διαδικτυακό εκφοβισμό, κρατήστε πολύτιμες πληροφορίες για μετέπειτα καταγγελία.

• Αναφέρετε πάντα την κατάσταση στις πλατφόρμες, το σχολείο και τις αρχές.

• Η κατοχή βασικών γνώσεων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι απαραίτητη. Ορίστε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης και μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο με μεγαλύτερη προσοχή.

• Η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες κλειδί για την πρόληψη του διαδικτυακού εκφοβισμού και κάθε είδους παρενόχληση. Η διδασκαλία των νεότερων γενεών να συμπεριφέρονται με σεβασμό και να μην ξεπερνούν τα επιβλαβή όρια είναι δική μας ευθύνη.

• Οι γονείς πρέπει να δίνουν προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά τους αλληλεπιδρούν στον εικονικό κόσμο.

Τεύχος 386

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ