Skip to main content
21 December 2022 08:01

AWS, Meta, Microsoft και TomTom δημιουργούν πλατφόρμα χαρτογράφησης ανοιχτού κώδικα

Του Στάθη Ασπιώτη

Μαζί με το Linux Foundation, οι AWS, Meta, Microsoft και TomTom θα δημιουργήσουν χάρτες.

Το Linux Foundation ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού συνόλου δεδομένων ανοιχτών χαρτών, που θα ονομαστεί Overture Maps Foundation.

Το έργο συνιδρύθηκε από τους τεχνολογικούς γίγαντες AWS, Meta, Microsoft και τον κολοσσό χαρτογράφησης TomTom και πρόκειται να είναι «ανοιχτό σε όλες τις κοινότητες με κοινό ενδιαφέρον για τη δημιουργία δεδομένων ανοιχτού χάρτη».

«Τα μέλη θα συνδυάσουν πόρους για να δημιουργήσουν δεδομένα χάρτη, πλήρη, ακριβή και ανανεωμένα, καθώς αλλάζει ο φυσικός κόσμος», σημείωσε η ομάδα, προσθέτοντας ότι το Overture Maps Foundation επιδιώκει να υποστηρίξει τόσο τα τρέχοντα, όσο και τα προϊόντα χαρτογράφησης next-gen.

Ο executive director του Ιδρύματος Linux, κος Jim Zemlin, εξηγεί πώς η χαρτογράφηση του φυσικού περιβάλλοντος κάθε κοινότητας είναι μια «τεράστια πολύπλοκη πρόκληση» και ελπίζει ότι η συνεργασία θα «επιτρέψει “ανείπωτες καινοτομίες” προς όφελος των ανθρώπων, των εταιρειών και των κοινοτήτων».

Η χαρτογράφηση έχει, επίσης, ρυθμιστεί να υποστηρίξει άλλες λειτουργίες, όπως η αυτόνομη οδήγηση, η οπτικοποίηση δεδομένων και εν καιρώ, η επαυξημένη πραγματικότητα.

Με την πάροδο του χρόνου, η Overture στοχεύει να προσφέρει συνεργατική δημιουργία χαρτών, προσκαλώντας δεδομένα από πολιτικούς οργανισμούς, όπως ένα παγκόσμιο σύστημα αναφοράς οντοτήτων, σχεδιασμένο να συνδέει δεδομένα από διαφορετικά σύνολα, διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, και ένα δομημένο σχήμα δεδομένων που ελπίζει ότι θα δημιουργήσει ένα εύχρηστο οικοσύστημα.

Απούσα, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι η Google, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 72% της αγοράς OS κινητής τηλεφωνίας με το Android, που πιστώνεται ότι έβαλε τη χαρτογράφηση σε τσέπες εκατομμυρίων ανθρώπων. Η απειλή που πρόκειται να αντιμετωπίσει από το Overture Maps Foundation δεν είναι ακόμα φανερή.

Τεύχος 198

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ