Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

20 June 2022 06:51

Μπαταρία CO2 για αποθήκευση ΑΠΕ κυκλοφόρησε η Energy Dome

Η ιταλική startup Energy Dome ανακοίνωσε την πρώτη παγκόσμια κυκλοφορία μπαταρίας μεγάλης διάρκειας που χρησιμοποιεί CO2 για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας. Σύμφωνα με την εταιρεία, η τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα οπουδήποτε στον κόσμο.
Η κυκλοφορία της μπαταρίας ανακοινώθηκε από την εταιρεία στη Σαρδηνία, για να ευνοηθεί από την ταχύτητα στην αγορά και την ευκολία εκτέλεσης, καθώς πρόκειται για μια βιομηχανική περιοχή με υπάρχουσα ηλεκτρική σύνδεση. Επιπλέον, η Σαρδηνία χρησιμοποιεί επί του παρόντος άνθρακα, αλλά τα ορυκτά καύσιμα θα καταργηθούν σταδιακά έως το 2025. Η μπαταρία CO2 μπορεί να συνδυαστεί με αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Η εγκατάσταση μπαταριών CO2 στη Σαρδηνία χρησιμοποιεί εξοπλισμό που διατίθεται από μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και είπε ότι η ταχεία παγκόσμια ανάπτυξη της μπαταρίας CO2 είναι πλέον δυνατή χωρίς σημεία συμφόρησης.
Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει πολλαπλές εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μίας με την ιταλική εταιρεία κοινής ωφελείας A2A, για την κατασκευή της πρώτης εγκατάστασης 20 MW-5h.
Το σχέδιο της Energy Dome υποστηρίζεται από επενδυτές που περιλαμβάνουν την ευρωπαϊκή εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων βαθιάς τεχνολογίας 360 Capital, Barclays, Novum Capital Partners και Third Derivative.
Η διαδικασία σύμφωνα με την εταιρεία για τη φόρτιση της μπαταρίας είναι ότι παίρνουν CO2 σε σχεδόν ατμοσφαιρική θερμοκρασία και πίεση και το συμπιέζουν. Η θερμότητα που παράγεται κατά τη συμπίεση αποθηκεύεται. Όταν ανταλλάσσουμε τη θερμική ενέργεια με την ατμόσφαιρα, το αέριο CO2 γίνεται υγρό.

Τεύχος 91

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ