Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

17 June 2022 06:47

Μηδενικοί ρύποι και ευκαιρίες για «green business»

Του Στάθη Ασπιώτη

Η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογίες, υλικά και υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα δίνει την ευκαιρία σε νέες επιχειρησιακές δράσεις με «πράσινο χρώμα». Και, όπως συνήθως συμβαίνει, οι πρωτοπόροι στον τομέα μπορούν να επιτύχουν μέγιστα κέρδη.

Η μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές CO2 θα απαιτήσει τεράστιες, γρήγορες αλλαγές και επενδύσεις, όπως μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη τεχνολογίας σε όλες τις βιομηχανίες. Παράλληλα, αυτή η μετάβαση δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για τη δημιουργία new-business.

Η ανάπτυξη των πράσινων επιχειρήσεων επιταχύνεται και για άλλους λόγους. Για παράδειγμα, τεχνολογίες που σχετίζονται με τη βελτίωση του κλίματος, μπορούν να είναι ανταγωνιστικές μόνο όταν υλοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Η ανάγκη κλιμάκωσης μπορεί να ωθήσει επιχειρήσεις να κινηθούν με ψηφιακές ταχύτητες, ακριβώς όπως συμβαίνει με την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών. Παρόλα αυτά, οι σχεδιαστές και οι κατασκευαστές υποδομών μπορούν – πέρα από το να χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες – να διδαχθούν από τους κατασκευαστές IT infrastructure και ψηφιακών υπηρεσιών. Επιθετικά σχέδια ανάπτυξης, agility και, φυσικά, η καινοτομία και η πρωτοπορία είναι ανάμεσα στα στοιχεία που μπορεί να δανειστεί ο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος των λύσεων αποτροπής κλιματικής αλλαγής.

Η έγκαιρη εμπλοκή και η γρήγορη ανάπτυξη έχει ως αποτέλεσμα ισχυρό μερίδιο αγοράς, με τα πλεονεκτήματα κόστους και διανομής, τα οποία συνοδεύουν τους πρωτοπόρους.

Τα νούμερα ζαλίζουν

Σε πρόσφατη έκθεση της McKinsey διαπιστώθηκε ότι η επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050 θα μπορούσε να συνεπάγεται αύξηση 60% των επενδύσεων για φυσικά asset, σε σύγκριση με τα τρέχοντα. Οι απαιτούμενες επενδύσεις ανέρχονται σε $9,2 τρισ. ετησίως έως το 2050, εκ των οποίων τα $6,5 τρισ. ετησίως θα διατεθούν για την απόκτηση υποδομών που κάνουν εφικτές τις χαμηλές εκπομπές CO2. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αυξανόμενη ζήτηση σε υποδομές μηδενικών ρύπων θα μπορούσε να δημιουργήσει ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις άνω των $12 τρισ. έως το 2030. Τα έσοδα αυτά προέρχονται από 11 τομείς, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, και το υδρογόνο. Ένας τέτοιος μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης για τις κλιματικές τεχνολογίες και λύσεις.

Τεύχος 90

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ