Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

15 June 2022 08:57

Ξεκίνησε η πειραματική εβδομάδα τετραήμερης εργασίας

Του Στάθη Ασπιώτη

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια πείραμα-δοκιμή εργασίας τεσσάρων ημερών διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτό συμμετέχουν 70 εταιρείες και 3.300 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα εργάζονται για έξι μήνες, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση της αμοιβής τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα συντονίζεται από την καμπάνια 4 Day Week Global σε συνεργασία με το βρετανικό think-tank Autonomy και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Κολλεγίου της Βοστώνης.

Το πρόγραμμα βασίζεται στο μοντέλο 100-80-100, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής για το 80% (χρονικά) της κανονικής τους εβδομάδας εργασίας, με αντάλλαγμα τη δέσμευση να διατηρήσουν τουλάχιστον το 100% της παραγωγικότητας. Παρόμοιες δοκιμές συντονίζονται από την 4 Day Week Global στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου συμμετέχουν εταιρείες από τον κλάδο εκπαίδευσης, τον τραπεζικό, αυτόν της υγειονομικής περίθαλψης, από τις χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες, την τεχνολογία, τις κατασκευές, το λιανικό εμπόριο και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον κο Joe O Connor, CEO στην 4 Day Week Global, «η “μεγάλη παραίτηση” που ξεκίνησε στις αρχές του 2021 απέδειξε ότι μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα, αν εργάζεσαι “πιο σύντομα και πιο έξυπνα”».

Τεύχος 86

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ