Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

9 June 2022 06:47

Η ασφαλής τηλεργασία κινεί τις δαπάνες στο IT

Του Στάθη Ασπιώτη

Η ζήτηση για πρόσληψη εργαζομένων στην Πληροφορική είναι στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν αναφερθεί ποτέ. Μάλιστα, η εξ αποστάσεως εργασία χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις ως δέλεαρ από τις εταιρείες προς τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή μεγάλο μέρος της αύξησης των δαπανών Πληροφορικής οφείλεται στην εξ αποστάσεως εργασία και στην απαίτηση για πιο αποτελεσματικά μέτρα για την κυβερνοασφάλεια και τις τεχνολογίες δικτύων. Αυτό συμβαίνει για τον, σχεδόν προφανή, λόγο ότι οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των remote workers αποτελούν δέλεαρ για τους cyber criminals και ως εκ τούτου βασική πηγή δαπανών για τις επιχειρήσεις που αξιοποιούν την τηλεργασία. Τα παραπάνω ισχύουν σύμφωνα με έρευνα της Enterprise Technology Research (ETR) με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, η συνολική αύξηση των δαπανών πληροφορικής θα επιβραδυνθεί ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με έρευνα που έγινε μεταξύ επικεφαλής IT, οι οποίοι κατά 77% προέρχονταν από τις ΗΠΑ και κατά 14% από την EMEA.

Οι συνολικές δαπάνες στην Πληροφορική για το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα αυξηθούν πιο αργά από τις προηγούμενες προβλέψεις, αναφέρει η έκθεση, με τους 1.200 υπεύθυνους λήψης αποφάσεων που ερωτήθηκαν να τοποθετούν την αύξηση στο 5,5%, αντί του 6,8% που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη έκθεση. Αυτό ωθεί τις συνολικές προβλέψεις δαπανών πληροφορικής σε αύξηση κατά 6,7% από έτος σε έτος, σε σύγκριση με 8,3% στην τελευταία έκθεση.

Στα στοιχεία της έρευνας φαίνεται ότι το 42% των υπαλλήλων πληροφορικής εργάζονταν εξ αποστάσεως σε βάση πλήρους απασχόλησης, το 31% μοίραζαν τον χρόνο μεταξύ απομακρυσμένης εργασίας και γραφείου και το 27% είχαν επιστρέψει στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, το ποσοστό του προσωπικού Πληροφορικής που εργάζεται από το σπίτι αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ανησυχίες για την πανδημία μειώνονται σιγά σιγά και περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο γραφείο είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Η έμφαση στην εξ αποστάσεως εργασία οδήγησε σε μια εκ νέου ιεράρχηση του εξοπλισμού δικτύωσης και σε επακόλουθη αύξηση της ζήτησης, με την οποία η προσφορά δεν μπόρεσε να συμβαδίσει πλήρως. Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες της τελευταίας έρευνας ανέφεραν μέτριες έως σοβαρές δυσκολίες στην απόκτηση εξοπλισμού δικτύωσης. Ο επικεφαλής στρατηγικής του ETR, κος Erik Bradley, δήλωσε σχετικά ότι «η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των κυβερνοεπιθέσεων, σε συνδυασμό με τη στόχευση απομακρυσμένων εργαζομένων, είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από πολλές πρόσφατες αποφάσεις για δαπάνες Πληροφορικής».

«Η κυβερνοασφάλεια συνεχίζει να αναφέρεται ως η υψηλότερη προτεραιότητα από την πανδημία και έπειτα, με τις επιθέσεις ransomware να αυξάνονται κατά 150% το 2021 και το 61% του κακόβουλου λογισμικού να στοχεύει εργαζομένους εξ αποστάσεως. Η μαζική εξάπλωση των επιθέσεων και η ανάγκη υποστήριξης των απομακρυσμένα εργαζομένων έχει δημιουργήσει νέες ανησυχίες, οι οποίες εν μέρει εξηγούν την αυξημένη εστίαση στην ασφάλεια. Επίσης, οι αριθμοί εργαζομένων από το σπίτι αρχίζουν να σταθεροποιούνται, γεγονός που μπορεί να είναι η αιτία για την αύξηση των δαπανών networking», καταλήγει ο επικεφαλής στρατηγικής του ETR.

Τεύχος 85

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ