Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

3 June 2022 08:59

ΑΔΑΕ: Πρόστιμο 3,2 εκατ. ευρώ στην Cosmote

Στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών υποβλήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 αναφορά Περιστατικού Ασφάλειας από την εταιρεία COSMOTE. Από την αναφορά αυτή συνάγεται ότι έλαβε χώρα διαρροή αρχείου, που περιείχε δεδομένα συνδρομητών (δεδομένα κίνησης και συντεταγμένες σταθμών βάσης μεγάλου αριθμού συνδρομητών τόσο της εταιρείας COSMOTE, όσο και άλλων παρόχων) προς αλλοδαπό πάροχο υπολογιστικού νέφους κατά το χρονικό διάστημα 1 Σεπτεμβρίου 2020 – 5 Σεπτεμβρίου 2020.

Από τους ελέγχους που διεξήγαγε ακολούθως η ΑΔΑΕ, προέκυψε ότι:

• Διέρρευσαν στοιχεία προσδιοριστικά της εταιρείας και του λογαριασμού πρόσβασης (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) με δικαιώματα διαχειριστή ΠΕΣ (Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων) της εταιρείας, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών.

• Διαπιστώθηκαν αποκλίσεις, κατά τον χρόνο εκδήλωσης του υπό εξέταση περιστατικού, ως προς την εφαρμογή της Πολιτικής Ασφάλειας για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών της εταιρείας COSMOTE.

Για τις παραβάσεις αυτές και βάσει όλων των νομίμων κριτηρίων, η ΑΔΑΕ επέβαλε κατά τη συνεδρίαση της, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2022, κατά πλειοψηφία, στην εταιρεία COSMOTE πρόστιμο συνολικού ύψους 3.200.000 ευρώ.

Τεύχος 79

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ