Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

30 May 2022 08:59

Morphing: Μία νέα απάτη που απειλεί τις ψηφιακές ταυτότητες

Το morphing είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει τη χρήση ενός υπολογιστή για να κάνει μια εικόνα να «κινείται» αλλάζοντας σχήμα ή σχέδιο. Η νεοεμφανιζόμενη απάτη που αξιοποιεί την τεχνολογία αυτή, αφορά στις βιομετρικές φωτογραφίες ταυτότητας. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι συντίθενται δύο πορτραίτα στο Ρhotoshop με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα ανίχνευσης ταυτοπροσωπίας να ξεγελιούνται. Για παράδειγμα, η κλεμμένη φωτογραφία ταυτότητας του θύματος «αναμιγνύεται» ψηφιακά με την φωτογραφία του απατεώνα, με αποτέλεσμα να περνούν και τα δύο διαφορετικά πρόσωπα επιτυχώς τον βιομετρικό έλεγχο αναγνώρισης προσώπου.

Πριν λίγους μήνες, στις Βρυξέλλες, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε να επιτρέψει τη λήψη βιομετρικών φωτογραφιών ταυτότητας και διαβατηρίου σε Δημαρχεία, δημόσιες υπηρεσίες και γενικά οπουδήποτε εκδίδονται επίσημα έγγραφα ταυτοπροσωπίας. Οι λόγοι είναι αφενός η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη σε ένα μόνο σημείο και αφετέρου η αποφυγή σκόπιμων παραποιήσεων των φωτογραφιών, όπως είναι και το morphing. Το νέο σύστημα ονομάζεται live enrollment, παρόλα αυτά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις φωτογράφων του Βελγίου διαμαρτύρονται έντονα για αυτή τη «νέα τάξη πραγμάτων», αφού με το live enrollment ο κλάδος τους θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

Τεύχος 75

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ