Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

24 May 2022 08:56

10 συμβουλές από την ESET για ασφαλή χρήση του LinkedIn

Η διαδικτυακή απάτη που εκμεταλλεύεται το LinkedIn συνεχίζει να ευδοκιμεί και μάλιστα έχει απογειωθεί τους τελευταίους μήνες. Μερικοί απατεώνες χρησιμοποιούν απλά και παλιά κόλπα, όπως το να ζητούν τραπεζικά στοιχεία ή χρήματα ως αντάλλαγμα για μια φαινομενικά νόμιμη συνέντευξη για κάποια θέση εργασίας. Άλλοι χρησιμοποιούν άλλες πιο εξελιγμένες μεθόδους.

Ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα απάτης. Η επίγνωση αυτού του γεγονότος είναι, στην πραγματικότητα, το πρώτο βήμα για να παραμείνει κανείς ασφαλής από τους απατεώνες, είτε στο LinkedIn είτε οπουδήποτε αλλού.

Ο κος André Lameiras από την ESET προτείνει 10 βήματα για να μην πέσει κάποιος θύμα τέτοιας απάτης στο LinkedIn:

1.            Να επιδεικνύει αντίστοιχη προσοχή στο LinkedIn, όπως θα έκανε και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

2.            Εάν λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από το LinkedIn, αλλά δεν είναι σίγουρη η νομιμότητά του, δεν πρέπει να ακολουθήσει κανέναν σύνδεσμο. Αντ’ αυτού, συστήνεται να ανοίξει απευθείας το LinkedIn και να ελέγξει τις ειδοποιήσεις του.

3.            Προσοχή στα αιτήματα για σύνδεση από άγνωστα άτομα. Εάν προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν, δεν πρέπει να ακολουθήσει κανέναν σύνδεσμο. Καλό θα ήταν να αναρωτηθεί «πώς με βρήκε αυτό το άτομο; Γιατί έρχεται σε επαφή μαζί μου;».

4.            Οι ρυθμίσεις απορρήτου για άτομα εκτός των επαφών να εμφανίζουν μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, π.χ. εργασιακή εμπειρία, εκπαίδευση, αλλά όχι απαραίτητα αριθμό τηλεφώνου.

5.            Απαραίτητη η χρήση ενός ισχυρού και μοναδικού κωδικού πρόσβασης ή φράσης πρόσβασης.

6.            Ενεργοποίηση της επαλήθευσης δύο βημάτων (επίσης γνωστή ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων).

7.            Ποτέ να μην κοινοποιεί προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς ταυτότητας ή πιστωτικές κάρτες.

8.            Σημαντική υπενθύμιση είναι ότι οι πραγματικές προσφορές εργασίας τηρούν τους νόμους της χώρας και τους φορολογικούς νόμους. Προσφορές εργασίας που υπονοούν εύκολο πλουτισμό τείνουν να είναι απάτη.

9.            Να υπάρχει επιφύλαξη όσον αφορά σε αιφνιδιαστικές προσφορές για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή επενδύσεις μέσω άγνωστων συνδέσμων. Στις μέρες μας, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει ένα website που να φαίνεται όμορφο και αξιόπιστο.

10.          Η αναφορά οποιασδήποτε απάτης στο LinkedIn είναι απαραίτητη.

Τεύχος 71

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ