Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

7 April 2022 07:57

Ενέργεια: Αλλαγή «πλεύσης» για Ελλάδα και Ομίλους – Οι επενδύσεις που αλλάζουν το τοπίο

Του Γιώργου Καλούμενου

Σε απότομη αλλαγή «ρότας» αναγκάζονται οι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας, αλλά και η κυβέρνηση σε ότι αφορά στους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς, αλλά και στη γενικότερη στρατηγική τους, τόσο εξαιτίας της έκρηξης τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο λόγω του πολέμου, όσο και από την απαίτηση του Πούτιν να πληρώνεται από εδώ και στο εξής το ρωσικό φυσικό αέριο όχι σε ευρώ και δολάρια, όπως προέβλεπαν μέχρι σήμερα οι διακρατικές συμφωνίες, αλλά σε ρούβλια.

Μάλιστα, η Gazprom ζητά την καταβολή των εξαγωγών φυσικού αερίου σε ρούβλι, όχι μόνο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και από τους καθαρά ιδιωτικούς ομίλους Μυτιληναίου και Κοπελούζου, και θέτει διορία έως τις 25 Απριλίου για να υποβάλλουν αίτημα παράτασης κάτι που σημαίνει ότι μετά την επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή στις 20 Απριλίου, η επόμενη θα πρέπει να γίνει σε ρούβλια.

Αυτό σημαίνει ότι και οι τρεις ελληνικές εταιρείες που προμηθεύονται αέριο από τη Ρωσία θα πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, συνεχίζοντας να εξοφλούν στον πρώτο λογαριασμό τις παραγγελίες στο νόμισμα που προβλέπουν οι υφιστάμενες συμφωνίες (ευρώ ή δολάρια).

Οι εξελίξεις αυτές αναγκάζουν την Ελλάδα, αλλά και τους ιδιωτικούς ομίλους να επιταχύνουν επενδύσεις που έχουν ως στόχο την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση μελετά την προσθήκη μίας νέας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης (FSU) στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, έτσι ώστε να αυξήσει τη δυνατότητα «υποδοχής» φορτίων LNG, καθώς όπως είναι φυσικό, στην περίπτωση που έχει διακοπεί η προμήθεια ρωσικού αερίου, θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ οι εισαγωγές υγροποιημένου καυσίμου, ώστε να το αντικαταστήσουν.

Δύο FSRU σε λειτουργία έως το 2024

Επίσης, η Ελλάδα αναμένεται να έχει στις αρχές του 2024 δύο FSRU σε λειτουργία μέσα από επενδύσεις της Gastrade και της Motor Oil.

Οι δύο αυτές επενδύσεις ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ, οι οποίες προωθούνται από την Gastrade στην Αλεξανδρούπολη και από τη Διώρυγα Gas (θυγατρική του Ομίλου Motor Oil) στους Αγίους Θεοδώρους, αποκτούν άλλη βαρύτητα με τις τελευταίες εξελίξεις.

Επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου

Πιο κοντά φαίνεται ότι φέρνει την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Αιγύπτου η ενεργειακή κρίση.

Το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου έχει την υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ πρόσφατα υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο αρχηγών των κρατών με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, έτσι ώστε να δρομολογηθεί και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ μέρος του κόστους, ύψους 1,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ομάδα ελληνικών τραπεζών. Ταυτόχρονα το έργο είναι υποψήφιο για ένταξη στα PCI.

Επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες – Στόχος για πρώτες γεωτρήσεις το 2025

Πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου – σε πρώτη φάση – και της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί προς εξερεύνηση πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Στόχος να αξιοποιηθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων που δημιουργεί η συγκυρία, αλλά και να ανατραπεί η εικόνα των καθυστερήσεων που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας στο συνέδριο Power & Gas Forum την Πέμπτη, 31 Μαρτίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστείδης Στεφάτος, υπογράμμισε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την επιτάχυνση της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς στοιχεία που στο πρόσφατο παρελθόν θεωρούνταν μειονεκτήματα για τους επενδυτές, τώρα έχουν μετατραπεί σε πλεονεκτήματα.

Στόχος των πρωτοβουλιών θα είναι:

  • Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, σε 1-2 χρόνια, δηλαδή το 2023-2024.
  • Η ολοκλήρωση των ερευνητικών γεωτρήσεων, που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε 3-4 χρόνια (2025-2026).
  • Η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου σε 6-7 χρόνια (2028-2029).

Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί αν αναλογιστεί κανείς τους αντίστοιχους χρόνους που χρειάστηκαν για την έναρξη της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Επικαλούνται επίσης το παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων που πραγματοποίησαν τον Φεβρουάριο σε διάστημα λίγων εβδομάδων τις σεισμικές έρευνες σε περιοχές του Ιονίου.

Τεύχος 44

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ