LATEST
Εγκαινιάστηκε το εργαστήριο ψηφιακής αποκατάστασης ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Tην Παρασκευή 11 Απριλίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος εγκαινίασε το νέο υπερσύγχρονο εργαστήριο ψηφιακής αποκατάστασης ταινιών στις εγκαταστάσεις της. Χαιρετισμό απηύθυναν oι Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Κομνηνού, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, και Ηλέκτρα Βενάκη, Συντονίστρια Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Το νέο εργαστήριο ψηφιακής αποκατάστασης ταινιών είναι ένα όραμα που για πολλά χρόνια βρισκόταν «στα σκαριά» για την ΤτΕ. Για τον σχεδιασμό του έργου, από τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων και την επιλογή του εξοπλισμού ως την εκπαίδευση και τη ροή εργασιών, σημαντικός συνεργάτης και σύμβουλος αποτέλεσε το κορυφαίο στη φήμη και στο ευρύ φάσμα αποκαταστάσεων από όλο τον κόσμο που φέρνει σε πέρας, Εργαστήριο L’Immagine Ritrovata της Ταινιοθήκης της Μπολόνια, καθώς και η AmyDV, η μοναδική ελληνική εταιρεία που έχει σχεδιάσει και ολοκληρώσει αντίστοιχες υποδομές, όπως του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ιστορικού Αρχείου της ΕΡΤ.
Το εργαστήριο ψηφιακής αποκατάστασης ταινιών της ταινιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται στο κτίριο «Λαΐς» στον Κεραμεικό, σε νέους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ενώ μέρος των εγκαταστάσεων βρίσκεται μαζί με το αρχείο της ΤτΕ στο Αποθετήριο της Αγίας Παρασκευής.
Για τη δημιουργία του νέου εργαστηρίου, οι εργασίες ξεκίνησαν στο Αποθετήριο με την ανανέωση των συστημάτων κλιματισμού και την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων με στόχο τη βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος διατήρησης και συντήρησης των φιλμικών υλικών. Στη Λαΐδα, αξιοποιήθηκαν πρότεροι αποθηκευτικοί και βοηθητικοί χώροι, οι οποίοι μετατράπηκαν σε χώρους εργασίας για τους χειριστές και τα μηχανήματα ψηφιοποίησης με ειδικά διαμορφωμένα τμήματα για την επεξεργασία εικόνας σε στουντιακές συνθήκες. Την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ανέλαβαν οι έμπειροι μηχανικοί της AmyDV, οι οποίοι υπό την υψηλή εποπτεία της L’IR σχεδίασαν και υλοποίησαν το εργαστήριο, παρέχοντας και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του.
Συγκεκριμένα, προστέθηκε νέα ηλεκτρική και χειροκίνητη αρουλέζα (KEM) στη συλλογή της ΤτΕ για τον έλεγχο και τη φυσική επισκευή του φιλμ, και έγινε προμήθεια και εγκατάσταση καθαριστικού μηχανήματος, δηλαδή «πλυντηρίου φιλμ» (KODAK) και σκάνερ ελέγχου υλικών (CINTEL της Blackmagic).