LATEST
Ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία

Ο Όμιλος ΔΕΗ παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πρώην λιγνιτικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό στην Καρδιά το στρατηγικό επενδυτικό πλάνο του, ύψους 5,75 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 με 5 χρόνια, με το οποίο οι πρώην λιγνιτικές εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία θα μεταμορφωθούν σε έναν τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το αναπτυξιακό πλάνο παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κος Γεώργιος Στάσσης, και χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
Κομβικό ρόλο στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ κατέχει η δημιουργία ενός νέου Mega Data Center 300 MW στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το νέο Mega Data Center, το οποίο η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ξεκινήσει να κατασκευάζει μόλις συμφωνήσει με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν, θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, και μπορεί να είναι έτοιμο το 2027. Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα μεταμορφώσει το χαρακτήρα της περιοχής, δίνοντας νέα πνοή ανάπτυξης, καθώς γύρω του θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Η παροχή της ενέργειας στο Mega Data Center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας. Σε δεύτερη φάση, και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από hyperscalers να συμμετάσχουν στο project, το Mega Data Center έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει Giga Data Center και να φτάσει τα 1.000MW.
Οι πρώην λιγνιτικές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία αποτελούν ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη μεγάλων υποδομών τεχνολογίας, καθώς συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη φιλοξενία Data Centers μεγάλης κλίμακας. Η ΔΕΗ διαθέτει εκτάσεις ιδιοκτησίας της, με άμεσα διαθέσιμη βιομηχανική γη, χωρίς αδειοδοτικά εμπόδια και ισχυρές ενεργειακές υποδομές στην περιοχή. Το διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με παραγωγή από ΑΠΕ, φυσικό αέριο, αντλησιοταμίευση, και μπαταρίες, διασφαλίζει την αξιόπιστη και πράσινη παροχή ενέργειας. Παράλληλα, η περιοχή διαθέτει πλούσιους υδάτινους πόρους, απαραίτητους για τις ανάγκες ψύξης, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία σε μεγάλα έργα, καθώς και ισχυρές διασυνδέσεις υψηλής τάσης. Η ΔΕΗ διαθέτει την ΔΕΗ FiberGrid η οποία μπορεί να εξασφαλίσει τη συνδεσιμότητα υπερυψηλών ταχυτήτων με εγχώρια και διεθνή δίκτυα δεδομένων, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον έτοιμο να υποστηρίξει την ανάπτυξη hyperscale υποδομών.
Το μέλλον της ενέργειας είναι οι ΑΠΕ και ο ρόλος της Δυτικής Μακεδονίας για τον Όμιλο ΔΕΗ είναι κομβικός. Η Δυτική Μακεδονία θα δίνει «πράσινη ενέργεια» από δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών στις περιοχές των ορυχείων. Συνολικά, κατασκευάζονται 2.130MW φωτοβολταϊκών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715.000 σπιτιών και επιχειρήσεων.
Η ΔΕΗ θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας 860 MW. Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία. Στα έργα αποθήκευσης ενέργειας ξεχωρίζουν τα δύο αντλησιοταμιευτικά έργα, οι «φυσικές μπαταρίες» με τη χρήση δύο λιμνών σε υψομετρική διαφορά μεταξύ τους.