Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

30 March 2022 10:01

Νέα παράταση στο πρόγραμμα SFBB που επιδοτεί τις συνδέσεις Fiber To The Home

Του Χάρη Ματθαίου

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα παράταση 6 μηνών για το πρόγραμμα-δράση SFBB (Superfast Broadband) που επιδοτεί με κουπόνι τις συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH). Το κουπόνι καλύπτει με εφάπαξ ποσό 48 ευρώ (από το σύνολο των 50) το κόστος σύνδεσης και με ποσό 13 ευρώ το κάθε μηνιαίο πάγιο για 24 μήνες.

Το πρόγραμμα SFBB ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και τον Μάρτιο του 2020 αποφασίστηκε η παράτασή του για 2 χρόνια ακόμα, δηλαδή έως 31/03/2022. Ο προϋπολογισμός του SFBB είναι 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 31/03/2020 τα νοικοκυριά που είχαν επωφεληθεί της επιδότησης είχαν δεσμεύσει μόλις 2,1 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη καθώς αποδείχτηκε στην πράξη ότι οι συνθήκες δεν ήταν ακόμα ώριμες για τη διείσδυση του FTTH, δεδομένου ότι οι γραμμές που πληρούσαν τότε τις προδιαγραφές για τέτοιου τύπου συνδέσεις ήταν ελάχιστες. Τα πράγματα βελτιώθηκαν το 2021 και αυτή τη στιγμή έχουν αξιοποιηθεί τα 37,8 εκατ. ευρώ, που και πάλι όμως υπολείπονται του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης. Έτσι, αποφασίστηκε νέα 6μηνη παράταση του προγράμματος, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση του προγράμματος κατά 2 ακόμα χρόνια, με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 50 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι πάνω από το 95% των συνδέσεων υλοποιούνται με τη χρήση του κουπονιού SFBB, αφενός αποδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του προγράμματος στην είσοδο της οπτικής ίνας στο ελληνικό σπίτι, αφετέρου θα πρέπει να προβληματίσει το αρμόδιο υπουργείο για την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά του. Δεδομένου ότι η διάρκεια κάθε επιδότησης είναι μόνο για 24 μήνες, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε μετά το τέλος της η τιμή για τις συνδέσεις FTTH να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Εάν το επιπλέον κόστος των 13 ευρώ επιβαρύνει τον καταναλωτή, αυτό θα αποτελέσει ισχυρότατο αποτρεπτικό παράγοντα για τη διατήρηση σε λειτουργία της οπτικής ίνας στο σπίτι, με κίνδυνο τη μαζική επιστροφή στον ξεπερασμένο χαλκό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι λαμβάνοντας υπόψη το μηνιαίο κατά κεφαλήν εισόδημα, η Ελλάδα διαθέτει ήδη τη θλιβερή πρωτιά του ακριβότερου Internet στην Ε.Ε. και του 5ου ακριβότερου σε ολόκληρο τον πλανήτη, πίσω μόνο από Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό και Χιλή!

Τεύχος 38

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ