Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Thessaloniki Tourism Blockchain & Προσωποποιημένη Κάρτα Επισκεπτών Θεσσαλονίκης
Κατά κοινή παραδοχή της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχει επηρεάσει σημαντικά το σύνολο των κλάδων της οικονομίας, δίχως φυσικά ο τομέας του τουρισμού να αποτελεί εξαίρεση. Η προώθηση, η δομή και η οργάνωση του τουριστικού προϊόντος έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία και όλα δείχνουν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια με τη χρήση τεχνολογιών, όπως η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, ο πολυδιάστατος χώρος, το διαδίκτυο των πραγμάτων, κ.ά.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ε.ΚΕ.Τ.Α.), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, η εταιρεία πληροφορικής Softweb και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης (Ο.Τ.Θ.), ορμώμενοι από τις σύγχρονες εξελίξεις, υιοθετώντας βέλτιστες τακτικές από τη διεθνή εμπειρία και λαμβάνοντας υπόψη τοπικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες, στοχεύουν στον έξυπνο ψηφιακό μετασχηματισμό του τουριστικού προϊόντος της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Ζητούμενο της προσπάθειας είναι να ενισχυθεί με καινοτόμα εργαλεία – πέραν των κοινωνικών δικτύων – η ψηφιακή προβολή της πόλης και η μετατροπή των ψηφιακών επισκεπτών σε διά ζώσης περιηγητές.
Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων τεχνολογιών ομότιμης δικτύωσης (blockchain) προτείνεται η δημιουργία της ψηφιακής Θεσσαλονίκης που θα υποστηρίζει την πρόσβαση δυνάμει τουριστών-μελών του blockchain σε ένα ψηφιακό αποθετήριο παρέχοντας πληροφόρηση, βιωματικές ξεναγήσεις στην πόλη, εικονικές περιηγήσεις, πρόσβαση σε υλικό εκθέσεων και εκδηλώσεων, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, κ.ά.).
Στο ίδιο πλαίσιο, πέρα από το ψηφιακό ασφαλές αποθετήριο της πόλης της Θεσσαλονίκης, η δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής τουριστικής κάρτας προσαρμοσμένης στις ανάγκες των περιηγητών, αναμένεται να επιτρέψει στους επισκέπτες της πόλης να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που προσφέρονται από διάφορους κλάδους και οργανισμούς της τουριστικής υποδομής του προορισμού.
Πώς θα λειτουργεί (σε πέντε γραμμές): Η δημιουργία του κόμβου Thessaloniki Tourism Blockchain δίνει τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους φορείς να αναρτήσουν σε ένα κοινό cloud περιβάλλον το ψηφιακό τους υλικό, στο οποίο οι χρήστες του δικτύου θα μπορούν να πλοηγηθούν και θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην αγορά ψηφιακής τουριστικής κάρτας που θα δημιουργείται με βάση τις δικές τους προτιμήσεις και ανάγκες.
Με πνεύμα που τείνει στην αισιοδοξία και με την προϋπόθεση συνεργασίας των φορέων τουρισμού της Θεσσαλονίκης, η υλοποίηση και εφαρμογή του Thessaloniki Tourism Blockchain, αναμένεται να αναδείξει την πόλη της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε πρωτοπόρους στον τομέα του σύγχρονου τουρισμού, ενώ παράλληλα αποτελεί στρατηγικό βήμα που δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς καθιστά μια πόλη με σημαντικό πολιτισμικό και δημιουργικό απόθεμα, ψηφιακά ορατή στο παγκόσμιο κοινό, το οποίο παροτρύνεται μέσω της εφαρμογής να μετατραπεί σε φυσικό, δια ζώσης, επισκέπτη (ενθάρρυνση ζήτησης).