Skip to main content
6 February 2025 07:43

Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και Cisco: Παρουσιάστηκε το έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο

Το «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο», το οποίο υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και τη Cisco, σε συνεργασία με την Green Projects και την Dataways, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο campus της Σχολής, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Κώστα Τσιάρα. Το έργο αποτελεί παράδειγμα της σύγκλισης τεχνολογίας και γεωργίας, προσφέροντας πρωτοποριακές λύσεις που ενισχύουν την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Στον χαιρετισμό του, ο κος Τσιάρας επισήμανε τη σημασία του προγράμματος θερμοκηπιακών καλλιεργειών για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την ενίσχυση της εξαγωγικής δυναμικής της χώρας. «Είναι σημαντικό να δούμε πώς ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ελληνική γεωργική παραγωγή. «Το 2019 μιλούσαμε για ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο και σήμερα μιλάμε για θετικό ισοζύγιο. Οι εξαγωγές των οπωροκηπευτικών και των λαχανικών αυξήθηκαν σε σχέση με το 2023. Είναι λογική προσέγγιση το να αυξήσουμε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στον συγκεκριμένο κλάδο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 50.000 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ενώ στην Ολλανδία, η έκταση της οποίας είναι διπλάσια από αυτή της Θεσσαλίας, η αντίστοιχη έκταση αγγίζει τα 120.000 στρέμματα.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση των συμμετεχόντων στο έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο, το οποίο καταλαμβάνει έκταση περίπου 600m2 και είναι χωρισμένο σε τέσσερα διαμερίσματα έως 180m2, δύο χωμάτινα για καλλιέργεια εδάφους και δύο για υδροπονία. Ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και τα δεδομένα από αισθητήρες για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ποιότητας του αέρα και άλλων κρίσιμων παραμέτρων. Αυτό επιτρέπει στους αγρότες να λαμβάνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόζουν τις πρακτικές τους ανάλογα με τις συνθήκες, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και την ποιότητα των καλλιεργειών τους. Έχει εξοπλιστεί με τεχνολογίες που επιτρέπουν τον αυτοματισμό, τη διαχείριση και τη βελτιστοποίηση των καλλιεργειών με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων τεχνολογιών επιτρέπει τη μετατροπή ενός απλού θερμοκηπίου σε έξυπνο, με εύκολο και οικονομικό τρόπο. Τα χαρακτηριστικά του «έξυπνου και ψηφιακού θερμοκηπίου» είναι:

Αυτόματη ρύθμιση περιβαλλοντικών παραμέτρων: Θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός, CO₂.

Συστήματα ποτίσματος και λίπανσης: Αισθητήρες που μετρούν την υγρασία του εδάφους και παρέχουν την κατάλληλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών.

Αισθητήρες και καταγραφείς δεδομένων: Για τη θερμοκρασία, την ποιότητα του αέρα και άλλα, καθώς και χρήση καμερών για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των φυτών.

Απομακρυσμένη διαχείριση: Δυνατότητα ελέγχου μέσω εφαρμογής σε κινητά ή υπολογιστές.

Αυτοματοποίηση: Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που προσαρμόζουν τις συνθήκες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, με βάση δεδομένα και προβλέψεις.

Εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων: Βέλτιστη χρήση ενέργειας, νερού και λιπασμάτων και μείωση κόστους.

ΤΕΥΧΟΣ 668

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.