Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

20 January 2025 06:48

Νέα εποχή για την κουλτούρα της κυβερνοασφάλειας

Με την ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από όλο και περισσότερους οργανισμούς, «ανοίγουν» δυστυχώς ταυτόχρονα παράθυρο για νέους κινδύνους. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί αμέτρητες ευκαιρίες για τη βελτίωση των λειτουργιών και της αποτελεσματικότητας, βοηθώντας τους οργανισμούς να ενισχύσουν την αξία και να αυξήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Οι πιο προνοητικοί οργανισμοί πειραματίζονται με την AI στην κυβερνοασφάλεια. Ένας τομέας με μεγάλες δυνατότητες, είναι οι τρόποι με τους οποίους η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να αναβαθμίσουν την κουλτούρα κυβερνοσφάλειάς τους. Η Διαχείριση Ανθρώπινου Κινδύνου στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητο στοιχείο της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας, καθώς ο τρόπος, με τον οποίο οι άνθρωποι διαχειρίζονται την τεχνολογία, είναι το παράθυρο μέσω του οποίου οι απειλές μπορούν να διεισδύσουν στους οργανισμούς.

Η KPMG μαζί με το Cybersecurity at Massachusetts Institute of Technology (MIT) Sloan (CAMS) έθεσαν ως στόχο να κατανοήσουν καλύτερα την κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, τις προκλήσεις της και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η ΑΙ. Η κουλτούρα κυβερνοασφάλειας ενσωματώνει μια σειρά από θέματα, όπως ο τρόπος αντιμετώπισης της αντίστασης στις αλλαγές, η ασφαλής υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών χωρίς όμως να επιβραδύνεται η καινοτομία, η διαχείριση διασυνδεδεμένων συστημάτων με ασφάλεια, η αξιοποίηση των μετρήσεων και των δεδομένων, και πολλά άλλα. Τα βασικά θέματα είναι:

Ασφαλείς συμπεριφορές: Η προώθηση μιας κουλτούρας κυβερνοασφάλειας – οι αξίες, οι στάσεις και οι πεποιθήσεις σε επίπεδο ηγεσίας, ομάδας και ατόμου σε όλο το εύρος της επιχείρησης – είναι το κλειδί για τη διαχείριση του κινδύνου κυβερνοασφάλειας και την υιοθέτηση ασφαλών συμπεριφορών.

Τρέχον στάδιο ωριμότητας: Με βάση τα πέντε επίπεδα ωριμότητας της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας, προκύπτει ότι οι οργανισμοί που συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα βρίσκονται στα πρώτα βήματα του ταξιδιού τους στην κυβερνοασφάλεια και ειδικά στη χρήση της ΑΙ για την ενίσχυσή της.

Η προώθηση μιας ισχυρής κουλτούρας κυβερνοασφάλειας σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων και των ευρύτερων οικοσυστημάτων σίγουρα παρουσιάζει δυσκολίες, οι οποίες ολοένα και αυξάνονται. Η ΑΙ μπορεί να βοηθήσει έναν οργανισμό να δημιουργήσει μια ισχυρή κουλτούρα κυβερνοασφάλειας μέσω πέντε βασικών θεματικών αξόνων: ορατότητα, αποτελεσματικότητα, ποσοτικοποίηση, εξατομίκευση και επεκτασιμότητα.

Σε ένα υποθετικό σενάριο όπου βλέπουμε την ΑΙ σε δράση, η Yuki, Διευθύντρια Ασφάλειας Πληροφοριών, καθώς καταρτίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό της, ζητά τη βοήθεια του Διευθυντή Cyber HRM για να βελτιώσει τη στρατηγική ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του οργανισμού και να συμπεριλάβει δείκτες απόδοσης στην πληροφόρηση σε επίπεδο ΔΣ. Χρησιμοποιώντας την AI, ο Διευθυντής HRM συγκεντρώνει δεδομένα από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές για να προσφέρει μια στοχευμένη ανάλυση κινδύνου, εξατομικευμένη στρατηγική εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης και έναν βαθμολογικό πίνακα που συνδέει τις πρωτοβουλίες κυβερνοασφάλειας με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Αυτή η προσέγγιση μέσω ΑΙ εφοδιάζει την Yuki με σαφή συμπεράσματα βάσει δεδομένων για την κατανομή των πόρων, ενώ επιτρέπει στον Διευθυντή HRM να επικεντρώνεται στο επιχειρησιακό κομμάτι.

ΤΕΥΧΟΣ 655

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ