Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Ευρήματα της έρευνας Survey of Sustainability Reporting 2024 της KPMG
Με την υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας να πλησιάζει, μια νέα έρευνα από την KPMG αναδεικνύει ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως δρουν προληπτικά, με τις επιχειρήσεις που δημοσιεύουν ήδη δεδομένα για το ESG να αυξάνονται σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων των στόχων μείωσης άνθρακα. Τα ευρήματα της έρευνας «Survey of Sustainability Reporting 2024» της KPMG, αναδεικνύουν τις εξής βασικές τάσεις:
• Η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα και ο καθορισμός στόχων εκπομπών άνθρακα έχουν πλέον ενσωματωθεί στην καθημερινή επιχειρηματική δραστηριότητα (business as usual).
• Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε αλλαγές ενόψει της μετάβασης στην υποχρεωτική δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της οδηγίας για την Υποβολή Εταιρικών Εκθέσεων για τη Βιωσιμότητα (CSRD) της ΕΕ. Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται σε μια αρχική ομάδα εταιρειών για εκθέσεις που αφορούν στα οικονομικά έτη που λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2024, με ορισμένες να έχουν προθεσμία έως το 2029 για να δημοσιεύσουν την πρώτη τους έκθεση.
• Η διπλή αξιολόγηση ουσιαστικότητας που απαιτείται από την οδηγία CSRD, χρησιμοποιείται πλέον από τις μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Σχεδόν τα 4/5 των ομάδων G250 και N100 χρησιμοποιούν αξιολογήσεις ουσιαστικότητας. Οι μεγαλύτερες εταιρείες G250 είναι πιο πιθανό να εφαρμόζουν διαδικασίες διπλής ουσιαστικότητας, που αξιολογούν τόσο τις επιπτώσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον όσο και το πώς αυτές επηρεάζουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.
• Παρά τις κινήσεις προς την υποχρεωτική υποβολή εκθέσεων, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως οι εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές και τα πρότυπα για την υποβολή εκθέσεων. Το GRI παραμένει το πιο δημοφιλές πρότυπο, καθώς το χρησιμοποιούν τα 3/4 των εταιρειών G250 και σχεδόν στο ίδιο υψηλό ποσοστό οι ομάδες των N100. Έχουν σημειωθεί μεγαλύτερες αυξήσεις στη χρήση των οδηγιών τόσο του Οργανισμού Λογιστικών Προτύπων για τη Βιωσιμότητα (SASB), όσο και των χρηματιστηρίων τα τελευταία δύο χρόνια, ξεκινώντας ωστόσο από χαμηλότερη βάση.