Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Η NIS2 αλλάζει τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία της Ε.Ε.
Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε αυτά, προκύπτουν από την εφαρμογή της NIS2. Η νέα οδηγία που αντικαθιστά την NIS (2016) στοχεύει στη συγκρότηση ενός ενισχυμένου νομικού πλαισίου κυβερνοασφάλειας στην Ε.Ε. προσβλέποντας στην υιοθέτηση μίας εναρμονισμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πλέον, οι εταιρείες δεν πρέπει μόνο να εφαρμόζουν διαδικασίες διαχείρισης για προστασία ενάντια στις απειλές του Διαδικτύου, αλλά να αξιολογούν συγκεκριμένους κινδύνους και να προτείνουν οικονομικά αποδοτικές μεθόδους για τη μείωση ή την εξάλειψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν συνολικά την ασφάλεια των υποδομών IT που διαθέτουν, αλλά και να δυσκολέψουν τις προσπάθειες των δυνητικά επιτιθέμενων.
Σύμφωνα με την Forscope η οδηγία NIS2 επεκτείνει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων σε δημόσιους φορείς αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υγεία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, το νερό, τα τρόφιμα, τις ψηφιακές υποδομές, τις κατασκευές, τα λύματα και πολλούς ακόμα τομείς. Ο αριθμός των υπόχρεων οντοτήτων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. αυξάνεται κατά μία τάξη μεγέθους.
Όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στη νέα οδηγία, οφείλουν να προσαρμόσουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους για καλύτερη ανάλυση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουν περιστατικά διαδικτυακών επιθέσεων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αλλά και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συστημάτων και των δικτύων που χρησιμοποιούν. Μεταξύ άλλων, η οδηγία NIS2 δίνει έμφαση στην ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος για το αν ένας προμηθευτής συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO 27001.