Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Επενδύσεις 80 δισ. ευρώ από την Intel για κατασκευή ημιαγωγών στην Ε.Ε.
Του Χάρη Ματθαίου
Η Intel παρουσίασε ένα δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ημιαγωγών στην Ε.Ε., το οποίο θα της εξασφαλίσει μια πολύ μεγαλύτερη κατασκευαστική παρουσία στη Γηραιά ήπειρο.
Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινάει με την κατασκευή ενός mega εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, συνολικού κόστους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου της Intel για στροφή της στην αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών λόγω της έλλειψής τους που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η είδηση έρχεται λίγους μήνες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε έναν ακόμη mega εργοστάσιο αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Οχάιο των ΗΠΑ.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, με τον σχεδιασμό να ξεκινά αμέσως και την κατασκευή να αναμένεται να αρχίσει το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τα εργοστάσια αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν την παραγωγή τους το 2027, αν και εκκρεμεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κοιτάζοντας πέρα από τη Γερμανία, τα σχέδια της Intel στην Ε.Ε. περιλαμβάνουν επίσης επένδυση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του εργοστασίου της στην Ιρλανδία, ένα νέο κόμβο σχεδιασμού και ανάπτυξης στη Γαλλία, καθώς και περαιτέρω υπηρεσίες παραγωγής στην Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.
Για να αποδώσει η επένδυση της Intel θα χρειαστεί λίγος χρόνος, όμως θα επεκτείνει σημαντικά τις παραγωγικές της δυνατότητες στην Ε.Ε. μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Επιπλέον, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο της E.E. να αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έως το 2030.