Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

18 November 2024 06:48

Πολλές κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα «μένουν στο παρασκήνιο»

Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Το Δώρο της Υπευθυνότητας», ο κος Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, δήλωσε ότι οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα δεν αναφέρονται, καθώς οι φορείς δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί επίθεση.

Κατά τον κο Μπλέτσα, το επερχόμενο σχέδιο νόμου για την κυβερνοασφάλεια επιβάλλει κάποιες βασικές τεχνικές προδιαγραφές για όλους, παρόλα αυτά δεν είναι τόσο εύκολη η λειτουργία τους. Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε ότι οι μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις συμβαίνουν γιατί πολλές οντότητες δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους, καθώς για αρκετούς, ειδικά στο Δημόσιο, δεν υπάρχουν χρήματα για να το πράξουν αυτό. Όμως, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να τους βοηθήσουν να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα θα αυξηθεί το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, με τη δημιουργία του κατάλληλου λειτουργικού πλαισίου, αλλά και τη συμμόρφωση σε αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ασφάλεια είναι μια αλυσιδωτή διαδικασία, η οποία χρειάζεται εκπαίδευση σε σχέση και με την τεχνητή νοημοσύνη και τα deep fakes, για τα οποία υπάρχει, ακόμα πολύς δρόμος να καλυφθεί. Στη νέα οδηγία, συμπλήρωσε, υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις αναφορών και αν υπάρχει κάποιο θέμα κυβερνοασφάλειας, θα πρέπει να αναφερθεί άμεσα.

Στον χαιρετισμό της στην έναρξη του συνεδρίου, η κα Bέρρα Μαρμαλίδου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας – ΙΙΑ Greece, τόνισε ότι και στη διάρκεια του 2024, αλλά και μέσα στο 2025 θα είναι σημαντική η συμμετοχή του Ινστιτούτου σε εκπαιδευτικές δράσεις και συνέδρια, που έχουν ως σκοπό τη θωράκιση απέναντι στις προκλήσεις για το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή. Στο επίκεντρο βρίσκονται ζητήματα όπως cyber security, ανθρώπινα skills, αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, η είσοδος του ΑΙ, η ηθική κουλτούρα, τα μακροπολιτικά και τα γεωπολιτικά προβλήματα, αλλά και η κλιματική αλλαγή.

ΤΕΥΧΟΣ 621

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ