Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

17 March 2022 10:00

Προσοχή στις «φιλανθρωπικές» κυβερνο-απάτες!

Καθώς η κρίση στην Ουκρανία παραμένει πρώτη είδηση σ’ όλο τον κόσμο, οι ερευνητές της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET εντόπισαν αρκετά websites που πραγματοποιούν ψεύτικες εκκλήσεις για αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας, προτρέποντας το κοινό να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αμυντικών προσπαθειών της χώρας. Με μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί κανείς να διαπιστώσει σχετικά εύκολα ότι κανένα από αυτά τα site δεν αντιπροσωπεύει κάποια νόμιμη οργάνωση.

Ενδεικτικά, ιστοσελίδες που ενδεχομένως θα πρέπει να αποφευχθούν, σύμφωνα με την έρευνα της ESET, είναι οι:

  • help-for-ukraine.eu
  • tokenukraine.com
  • supportukraine.today
  • ukrainecharity.gives
  • ukrainesolidarity.org
  • ukraine-solidarity.com
  • saveukraine.today

Παράλληλα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στις δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους χρήστες-θύματα να δωρίσουν Bitcoin.

Για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ασφάλεια, η ESET προτείνει:

1. Να γίνεται προσεκτικός έλεγχος και να προτιμούνται γνωστοί οργανισμοί που έχουν κάποια παρουσία ή συνεργάτες στην Ουκρανία.

2. Η δωρεά χρημάτων να πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης.

3. Να υπάρχει επιφύλαξη σε αιτήματα μεταφοράς χρημάτων ή αποστολής δωροκαρτών, καθώς οι φιλανθρωπικές οργανώσεις συνήθως δεν ακολουθούν τέτοιες πρακτικές. Να υπάρχει επιφύλαξη ακόμα και αν τα μηνύματα προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και να επαληθεύεται η αυθεντικότητα του μηνύματος, π.χ. τηλεφωνικά.

4. Να μην πραγματοποιείται λήψη συνημμένων αρχείων ή κλικ σε συνδέσμους από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς προέρχονται από άγνωστες πηγές.

6. Να υπάρχει επιφύλαξη απέναντι σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν μια φιλανθρωπική οργάνωση, εκτός αν είναι δυνατή η επαλήθευση της νομιμότητας του οργανισμού.

7. Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε μηνύματα που εντείνουν τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Τεύχος 30

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ