Skip to main content
23 October 2024 06:46

Πώς εισβάλλει το Scareware στην κυβερνοασφάλειά σας;

Μία από τις απειλές που «ακούγονται» έντονα το τελευταίο διάστημα είναι το Scareware, το οποίο μπορεί εντοπιστεί αρκετά εύκολα και να αντιμετωπιστεί πριν επηρεάσει την ασφάλεια των υπολογιστών. Συγκεκριμένα, αν σας έχει τύχει να γεμίσει η οθόνη του υπολογιστή ή της συσκευής σας με αναδυόμενα παράθυρα που σας προειδοποιούν για κακόβουλο λογισμικό, τότε έχετε συναντήσει την εν λόγω απάτη. Στην ουσία, πρόκειται για μια απάτη όπου το θύμα πείθεται ότι ο υπολογιστής του είναι μολυσμένος με κακόβουλο λογισμικό και εξαπατάται ώστε είτε να πληρώσει για «λογισμικό antivirus» που δεν χρειάζεται, είτε να παραδώσει τα προσωπικά / οικονομικά του στοιχεία ή/και να εγκαταστήσει πραγματικό κακόβουλο λογισμικό. Η ESET εξηγεί ότι το Scareware μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους, όπως:

Αναδυόμενα παράθυρα: Αυτά ανοίγουν αυτόματα όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο, επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα ή ανοίγετε μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Ενδέχεται να αναφέρουν ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί με επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Ο μόνος τρόπος για να διορθώσετε την κατάσταση είναι να κάνετε κλικ στο αναδυόμενο παράθυρο για να κατεβάσετε μια ανύπαρκτη εφαρμογή Antivirus.

Ηλεκτρονικά μηνύματα και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο, πείθοντάς σας να ενεργήσετε γρήγορα για να καθαρίσετε μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό που εντοπίστηκε στη συσκευή σας. Τα e-mail μπορεί να προέρχονται από νόμιμες, αλλά παραποιημένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τον σύνδεσμο ή κάνετε κλικ, θα σας οδηγήσει σε μια κακόβουλη τοποθεσία ή λήψη κακόβουλου λογισμικού.

Κακόβουλη διαφήμιση: Κακόβουλες διαφημίσεις σε νόμιμες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνουν το ίδιο, προτρέποντας τον χρήστη να κάνει κλικ για να κατεβάσει «λογισμικό Antivirus» και να αφαιρέσει το ανύπαρκτο «κακόβουλο λογισμικό» από τον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή του.

Κλήσεις τεχνικής υποστήριξης: Μερικές φορές τα αναδυόμενα παράθυρα ή τα μηνύματα μπορεί να έχουν έναν αριθμό τεχνικής υποστήριξης για να καλέσετε, ο οποίος θα σας μεταφέρει σε ένα ψεύτικο τηλεφωνικό κέντρο. Η ομάδα εκεί θα είναι προετοιμασμένη να σας πείσει ότι ο υπολογιστής ή η συσκευή σας έχει παραβιαστεί. Μπορεί να σας ζητήσουν να κατεβάσετε λογισμικό με το οποίο θα αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας από μακριά, ώστε να μπορέσουν να «διορθώσουν» το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, θα επιδιώκουν να συλλέξουν τα προσωπικά σας δεδομένα ή/και να σας εξαπατήσουν ώστε να πληρώσετε για λογισμικό που δεν είναι τίποτα περισσότερο από bloatware. Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες μπορεί να σας καλέσουν ξαφνικά λέγοντάς σας ένα παρόμοιο ψέμα.

ΤΕΥΧΟΣ 604

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ