Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

22 October 2024 06:41

AI and Digital Transformation Conference: Μία επιτυχημένη συζήτηση για την AI από την KPMG Ελλάδος

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens το συνέδριο της KPMG Ελλάδος με τίτλο «AI and Digital Transformation Conference», όπου το περιοδικό Techmail παραβρέθηκε για να καλύψει αυτό το event και να σας μεταφέρει όλα όσα διαδραματίστηκαν και συζητήθηκαν εκεί.

Στο συνέδριο, έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου από εταιρείες οι οποίες διαθέτουν πλήρες οικοσύστημα AI, νεοσύστατες επιχειρήσεις, από τον ακαδημαϊκό χώρο, επενδυτές, επιχειρηματικοί ηγέτες, όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και οι πιο λαμπροί εγκέφαλοι keynote speakers πάνω στο AI.

Από τις 9:00 άρχισαν να εισέρχονται οι πρώτοι παρεβρισκόμενοι στο ξενοδοχείο και γύρω στις 9:30 άνοιξαν οι πόρτες της αίθουσας Καρυάτιδες και το catering του Grand Hyatt Athens ήταν εκεί για να μας προσφέρουν ένα ρόφημα μαζί με κάποιο γλύκισμα της επιλογής μας (κέικ, μπισκότα κουλουράκια). Αξιοσημείωτα ήταν τα περίπτερα των Χορηγών, όπως της Performance, της Adacom, της InTTrust, της Office Line, της Ergoman, της Konica Minolta Business Solutions Greece, της Mellon Group of Companies, καθώς και της ίδιας της KPMG. Με κεντρικό μήνυμα «Harness Technology – Change the Game», το ΑΙ & Digital Transformation Conference της KPMG στην Ελλάδα είχε ως στόχο να εξοπλίσει τους ηγέτες των επιχειρήσεων με τις γνώσεις και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης στους οργανισμούς, οδηγώντας στην καινοτομία και «χτίζοντας» ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο σημερινό γρήγορο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στο συνέδριο συμμετείχε ως ομιλητής και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, κος Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον κο Κωνσταντίνο Δήμο, Partner, Advisory της KPMG στην Ελλάδα, ανέδειξε την καθοριστική συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση κρίσεων. Ο Υπουργός υπογράμμισε πως το κόστος της κλιματικής κρίσης έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης αποφάσεων για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Παράλληλα με την ανθρώπινη εξειδίκευση και τις μάχιμες ομάδες «αιχμής», η ΤΝ ενσωματώνεται σταδιακά στην καθημερινότητά μας, αποκτώντας ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κος Βασίλης Κικίλιας, τονίζει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση κρίσεων.

Την εισαγωγή του σεμιναρίου την έκανε η κα Μαριλένα Παππά, Senior Events Coordinator της KPMG στην Ελλάδα, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στη βασική θεματολογία του συνεδρίου, η οποία είχε ως στόχο να μας εξοπλίσει με τις γνώσεις και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στους οργανισμούς, οδηγώντας στην καινοτομία και χτίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο σημερινό γρήγορο τεχνολογικά περιβάλλον.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κος Διονύσης Διαμαντόπουλος, Partner, Advisory της KPMG στην Ελλάδα και μίλησε για την αυξανόμενη ανάγκη διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη αναμορφώνει τον επιχειρηματικό κόσμο. Μαζί του ήταν η κα Ντένια Κανελλοπούλου, Head of Digital Innovation του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», η οποία αναφέρθηκε στην ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα με AI υπηρεσίες μέσα από τους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας και άλλα πολλά και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας, επισημαίνοντας την ανάγκη να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, όπως κάθε τεχνολογικό εργαλείο. Τόνισε ότι η κοινωνία ανέκαθεν αντιμετώπιζε τις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές με δέος και φόβο. Αναφερόμενος στην Ευρώπη, παραδέχθηκε πως έχει «χάσει το πρώτο τρένο» στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, ενώ στην Ελλάδα υπήρξαν πρώιμες πρωτοβουλίες, όπως η χρήση του chatbot από το ελληνικό δημόσιο το προηγούμενο έτος. Το mygov.gr δέχεται καθημερινά 5.000 ερωτήματα, επιτρέποντας σε χιλιάδες πολίτες να αποφύγουν την τηλεφωνική επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες. Ανέφερε, επίσης, ότι, μέχρι το τέλος του έτους, ο ψηφιακός οδηγός θα ενσωματωθεί στο wallet, ενώ ο ψηφιακός βοηθός θα μπορεί να συντάσσει υπεύθυνες δηλώσεις αυτόνομα. Επιπλέον, στο κτηματολόγιο, όπου υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις, οι διαδικασίες πλέον αυτοματοποιούνται μέσω ψηφιακών εργαλείων, ολοκληρώνοντας τις καταχωρίσεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Κλείνοντας, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη συλλογής δεδομένων από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, τις βιβλιοθήκες, τις εκδόσεις και την ΕΡΤ για το οπτικοακουστικό υλικό, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό, ανοιχτού τύπου γλωσσικό μοντέλο, υποστηριζόμενο από βιώσιμα Data Centers. Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη πρέπει πάντα να διατηρείται σε επίπεδο τέτοιο ώστε να αποτρέπει την τεχνολογία από το να «πάρει» επικίνδυνες κατευθύνσεις.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπίζουμε την ΤΝ με σεβασμό, όπως κάθε τεχνολογικό εργαλείο.

Το συνέδριο συνεχίστηκε με την ομιλία του κου Josh Drean, Co-Founder & Director of Employee Experience στο The Work3 Institute, AI & Workforce Advisor at the Harvard Innovation Labs με θέμα «The Era Of Human+. Leveraging AI to Augment Human Potential at Work». Ο κος Drean μοιράστηκε με το κοινό τις προκλήσεις και τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγικότητα και την εργασία. Επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα και ότι πολλοί εργαζόμενοι βρίσκουν ότι αυξάνει τον φόρτο εργασίας, καθώς αφιερώνουν χρόνο για να διορθώνουν λάθη της.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η ομιλία με τίτλο «From Concept to Reality: AI-Powered Business Transformations» του κου Παναγιώτη Κουρή, CEO της Office Line, ο οποίος μας εξήγησε τις τελευταίες εξελίξεις στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας.

Γύρω στις 11:00, πραγματοποιήθηκε το πρώτο panel discussion της ημέρας με τίτλο «The Role of AI in Shaping the Future of Financial Services». Ομιλητές ήταν η κα Ισαβέλλα Βήτου, Chief Strategy & Ιntegration Officer της Allianz, ο κος Αλέξανδρος Εμμανουήλ, Chief Technology Officer, Τράπεζα Πειραιώς, ο κος Γιώργος Μαρίνος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Καινοτομίας και Ψηφιακών Συνεργασιών της Εθνικής Τράπεζας, η κα Μαρίνα Ρίκου, Customer, Value and Data Management Director της Alpha Bank, ο Dr. Κωνσταντίνος Χατζησυμεών, Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων & Διαδικασιών της ERGO Hellas. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κος Διονύσης Διαμαντόπουλος, Partner, Advisory της KPMG στην Ελλάδα. Η κα Βήτου μίλησε για το ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να ενσωματώνεται δυναμικά στην Allianz, ανοίγοντας νέες προοπτικές στον τομέα της ανίχνευσης κινδύνων και της αυτοματοποίησης διαδικασιών. Η κα Ρίκου ανέφερε ότι στην Alpha Bank, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί βασικό στοιχείο στρατηγικής εδώ και χρόνια. Έχουν αναπτύξει e-learning μοντέλα για την ενίσχυση των εμπορικών δράσεων και έχουν ολοκληρώσει proof of concepts που χρησιμοποιούν Gen AI. Επίσης, έχουν εισαγάγει ψηφιακούς βοηθούς που εξυπηρετούν τους πελάτες μέσω chatbot, προσφέροντας 24/7 υποστήριξη. Ο κος Μαρίνος από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας , ανέφερε πως η τεχνική νοημοσύνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής τους, με εξειδικευμένες μονάδες να αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις. Η εθνική τράπεζα επενδύει στη διαχείριση εγγράφων και την αυτοματοποίηση διαδικασιών, προσδιορίζοντας τις ανάγκες και προσαρμόζοντας τις στρατηγικές της ανάλογα. Ο κος Εμμανούηλ μίλησε για την υιοθέτηση της ΤΝ στην τράπεζα Πειραιώς, η οποία εστιάζει στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, την ενίσχυση της λειτουργικής αποδοτικότητας και τη μείωση του ρίσκου. Ο κος Χατζησυμεών τόνισε ότι η ΤΝ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των οργανισμών, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις στην εφαρμογή της. Η ποιότητα των δεδομένων και η διακυβέρνηση της ΤΝ είναι κρίσιμες για την επιτυχία.

Το πάνελ συζήτησης The Role of AI in Shaping the Future of Financial Services ήταν αφιερωμένο στο μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Την σκυτάλη πήρε ο κος Σταύρος Σταυρινουδάκης, Analytics Business Unit Director της Performance, ενισχύοντας το πλούσιο περιεχόμενο του συνεδρίου με την παρουσίαση «The Role of AI in Accelerating Digital Innovation and Transformation», όπου αναφέρθηκε στην ΤΝ και τον ρόλο που παίζει στην επιχειρηματική καινοτομία. Τόνισε πως μέχρι το 2025, αναμένεται ότι το 90% των οργανισμών θα ενσωματώνουν την ΤΝ στις διαδικασίες τους.

Στις 12:00, πραγματοποιήθηκε coffee break, δίνοντας μας την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα περίπτερα των χορηγών και να συζητήσουμε μαζί τους για την πορεία του συνεδρίου.

Γύρω στις 12:20, τον λόγο πήρε ο κος Νικήτας Κλαδάκης, General Manager της Adacom, σε μία ομιλία με θέμα «Empowering Cyber Defense: AI-Driven XDR Unleashed». Όπως τόνισε, για να προστατευτούμε αποτελεσματικά από τις κυβερνοεπιθέσεις, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι. Η ΤΝ δίνει τη δυνατότητα στους hackers να βελτιστοποιούν τον χρόνο επίθεσης, να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους και να αποκτούν γρήγορα πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε το fireside chat που ακολούθησε με τους κους Θεοδόση Τόμπρα, Managing Partner της CPA Law, και Βασίλη Καρκατζούνη, Δικηγόρο Αθηνών, να συζητούν για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης στον Δημόσιο Τομέα. O κος Καρκατζούνης ανέφερε ότι ο δημόσιος τομέας αναδεικνύεται ως πρωτοπόρος στην υιοθέτηση της ΤΝ με σκοπό τη διακυβέρνηση και την ταξινόμηση των συστημάτων.

Ακολούθησε ο κος Αναστάσιος Μπακιρτζής, Team Leader Data Science της Ergoman, με τίτλο παρουσίασης «Boost your business applications with GEN AI: A converse with your application’s data perspective», όπου αναφέρθηκε στην ενίσχυση των επιχειρηματικών εφαρμογών με τη βοήθεια της δημιουργικής ΤΝ. Παρουσίασε την αλληλεπίδραση ανθρώπου με την ΤΝ, η οποία έχει μεταμορφωθεί ριζικά, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να πειραματιστούν και να αξιολογήσουν την ανταπόκρισή της στις ανάγκες τους.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο κος Όθωνας Μανής, Manufacturing Digitization & Data Management Director του Όμιλος Τιτάν, με τίτλο παρουσίασης «Next Generation Operating Model through Digital Transformation», όπου μίλησε για την επανάσταση που φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη βιομηχανία. Η ψηφιακή παραγωγή επαναστατεί στη βιομηχανία, αναβαθμίζοντας τα εργαλεία παραγωγής και μειώνοντας το κόστος μέσω «έξυπνων συστημάτων συντήρησης».

Από τις 13:15 έως τις 14:00, έλαβε χώρα το δεύτερο panel discussion της ημέρας με τίτλο: «Leveraging AI for a smarter energy future – Opportunities and Risks» με τους κους Γιώργο Κωνσταντέλο, New Technologies & Digital CoEs της Helleniq Energy Digital, Αλέξανδρο Στεργίου, Chief Information Officer του Φυσικού Αερίου Ελληνικής Εταιρείας Ενέργειας, Ανδρέα Τζεραβίνη, Head of Cloud & Mobile Application της Motor Oil (HELLAS) S.A., και Κωνσταντίνο Φατόλα, CIO, Information Technology & Digital Strategy Division της Metlen Energy & Metals να συζητάνε τους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες για τις οποίες δουλεύουν έχουν αξιοποιήσει την ΤΝ. Τη συζήτηση συντόνισε ο κος Πάρης Καραγιάννης, Director, Advisory της KPMG στην Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες του πάνελ Leveraging AI for a smarter energy future – Opportunities and Risks συζητούν πώς μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν την ΤΝ.

Το δεύτερο μέρος του 1ου AI & Digital Transformation Conference που διοργάνωσε η KPMG Ελλάδας ξεκίνησε με τον κο Χρήστο Παπανικολάου, Solutions Sales Manager της InTTrust S.A., ο οποίος μέσα από την παρουσίασή του «People and Data: The twin pillars for AI Business Transformation success», μίλησε για το ότι η επιτυχία της ΤΝ εξαρτάται από τη σωστή διαχείριση των δεδομένων, που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας αυτής.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο δεύτερος keynote speaker του συνέδριου, κος David Rowlands, Global Head of AI της KPMG. Μίλησε για την ΤΝ που αναδιαμορφώνει τις βιομηχανίες, φέρνοντας τόσο ενθουσιασμό όσο και ανησυχία. Παρά τη δυναμική της, η ΤΝ δεν είναι «μαγικό ραβδί». Η δημιουργία μιας επιχειρηματικής υπόθεσης απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και στρατηγική. Το πλαίσιο Trusted AI της KPMG απευθύνεται στις προκλήσεις αυτές, διασφαλίζοντας ότι οι λύσεις AI είναι βιώσιμες και αξιόπιστες.

Ο David Rowlands, Global Head of AI της KPMG συζητά για το πώς η ΤΝ αναδιαμορφώνει τις βιομηχανίες.

Στη συνέχεια, η κα Elena Drecheva, Managing Director της Konica Minolta Business Solutions Greece and Bulgaria, αναφέρθηκε στην υιοθέτηση της ΤΝ με σκοπό την επιχειρηματική ανάπτυξη. Η ΤΝ αναδεικνύεται σε υπερδύναμη για την επιτάχυνση των επιχειρηματικών λειτουργιών, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, όπου το 65% των εργαζομένων δυσκολεύεται με τον αυξημένο φορτίο εργασίας. Η ενδυνάμωση των υπαλλήλων μέσω της ΤΝ είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Γύρω στις 15:50 με 16:00 ακολούθησε η παρουσίαση του Συμβούλου Επιχειρήσεων στον Τομέα της Πληροφορικής της SKC, κου Στέφανου Καραπέτση, όπου με την παρουσίασή του «Empowering cyber-security with AI for behavioural authentication» επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η διαδικτυακή επικοινωνία αυξήθηκε σημαντικά, συνοδευόμενη από αύξηση της απάτης.

Ακολούθησε το τελευταίο panel discussion με τίτλο «AI in Retail, shaping the shopping & employee experience of the future» με τη συμμετοχή του κου Βασίλη Αδαμίδη, HR & Business Services Director της Nestle Ελλάδας, Κύπρου και Αλβανίας, του κου Αντώνη Γιαννόπουλου, CIO της Metro ΑΕΒΕ, του κου Λουκά Δεληγιαννάκη, CTO Public Group & CEO Public NEXT, και του κου Λεωνίδα Σταυρόπουλο, CIO της Goody’s – Everest Group of Companies που μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το παραπάνω θέμα υπό τον συντονισμό του κου Γιάννη Γκέκα, Director, Advisory της KPMG στην Ελλάδα.

Το τελευταίο panel discussion με τίτλο AI in Retail, shaping the shopping & employee experience of the future εστίασε στην ενσωμάτωση της ΤΝ στο λιανικό εμπόριο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον fireside chat με τίτλο «Unlocking AI transformation – The leaders’ point of view» ακολούθησε μεταξύ του κου Ali Tahmasebi, Director of Solution Sales, STU Lead for Greece, Cyprus & Malta, της Microsoft και του κου Άγγελου Βλαχόπουλου, Sales Manager της IBM Software Greece & Cyprus. Τη συζήτηση συντόνισε ο κος Θανάσης Παύλου, Senior Manager, Advisory της KPMG στην Ελλάδα.

Λίγο πριν το τέλος του «AI and Digital Transformation Conference» ο κος Χρήστος Λάτος, Deputy CEO της Ogilvy Greece, παρουσίασε πως η ΤΝ μεταμορφώνει τον κλάδο της διαφήμισης. Μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρει η ΤΝ, καθώς πλέον εργασίες πρώτου σταδίου εκτελούνται χωρίς ομάδες, αλλά μόνο χρησιμοποιώντας την ΤΝ.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη κα Marily Nika, Ph.D, Gen AI Product Lead της Google. Απευθείας από το San Francisco, η βραβευμένη AI PM leader, μία από τις κορυφαίες εκπαιδεύτριες AI στον κόσμο, παρουσίασε ένα live workshop για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με τη χρήση εργαλείων δημιουργικής ΤΝ.

info
KPMG Ελλάδος
Λεωφόρος Συγγρού 44, 117 42 Αθήνα

τηλ: 210-6062100

site: www.kpmg.com

ΤΕΥΧΟΣ 603

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ