Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

14 March 2022 07:50

Διεξαγωγή έρευνας για τα μέτρα στήριξης υπέρ των ΕΛΤΑ

Τον Μάιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία αρκετά μέτρα υπέρ των ΕΛΤΑ συνιστούν ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση υπέρ της επιχείρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει διεξοδική έρευνα, για να αξιολογήσει κατά πόσον τα μέτρα αυτά συνάδουν με τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. εξετάζει το κατά πόσον:

  • Τα ΕΛΤΑ δικαιούνταν νομίμως πρόσθετη αποζημίωση ΥΠΚΥ (149 εκατ. ευρώ) για την περίοδο 2013-2018, δεδομένου ότι είχαν ήδη, λάβει ετήσια αντιστάθμιση ύψους €15 εκατ. για την ίδια περίοδο.
  • Η εισφορά κεφαλαίου υπέρ των ΕΛΤΑ ύψους 100 εκατ. ευρώ έχει χορηγηθεί με τους όρους της αγοράς ή έχει παράσχει τελικά στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.
  • Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ εφαρμόζεται σε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΕΛΤΑ, θα μπορούσε να θεωρηθεί ενίσχυση. Ενώ το μέτρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υφιστάμενη ενίσχυση για την περίοδο πριν από τον Αύγουστο του 2010, θα συνιστούσε νέα ενίσχυση για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2010 και εξής. Η Επιτροπή έχει αμφιβολίες ως προς το συμβιβάσιμο μιας τέτοιας νέας ενίσχυση.

Τεύχος 29

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ