Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

4 October 2024 05:50

Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τις εκλογές

Ο τρόπος που η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, τους ψηφοφόρους παγκοσμίως αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του 12ου Athens Democracy Forum, που διεξήχθη στην Αθήνα από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου 2024, από το Athens Democracy and Culture Foundation σε συνεργασία με την εφημερίδα The New York Times.

Η κα Farah Nayeri, αρθρογράφος της εφημερίδας The New York Times, η οποία συντόνισε τη συζήτηση ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια χρονιά πολλών και μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων, με περισσότερες από 64 εκλογές να διεξάγονται σε όλο τον πλανήτη, και αναρωτήθηκε αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ο σκύλος που δεν έχει ακόμα γαβγίσει».

Πρώτη απάντησε η κα Ginny Badanes, Γενική Διευθύντρια του Democracy Forward της Microsoft, η οποία δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα θετικό ενημερωτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στις εκλογές, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε ενήμεροι για την κακή πλευρά της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, αυτή της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει δραστική επίδραση στα εκλογικά αποτελέσματα και ότι αυτό το θεωρεί η ίδια καλή είδηση.

Ο κος Carlos Luca de la Tena Piera, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Διακυβέρνησης της Αλλαγής του IE University, προσπάθησε να εστιάσει στην «καλή πλευρά» της τεχνητής νοημοσύνης και των εκλογών. Είπε ότι σε μια έρευνα που διεξήχθη το 2023, από 112 περιπτώσεις εκλογών, μόνο σε 19 από αυτές υπήρχε απόδειξη ότι η τεχνητή νοημοσύνη είχε αρνητική επιρροή.

Η κα Vivian Schiller, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστική Διευθύντρια του Aspen Digital του Aspen Institute, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι «ο σκύλος που ήδη γαβγίζει και ότι γαβγίζει δυνατά». Επισήμανε ιδιαίτερα την εκθετική ταχύτητα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία deep fake ειδήσεων, αλλά και παραπληροφόρησης.

ΤΕΥΧΟΣ 591

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ