Skip to main content
14 March 2022 10:00

ΑΑΔΕ: Νέο έργο διασύνδεσης των POS με ταμειακές σε real time

Του Γιώργου Καλούμενου

Ένα νέο project σύνδεσης σε πραγματικό χρόνο της εφορίας με τις ταμειακές μηχανές και τα POS των επιχειρήσεων έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να διασφαλίζει ότι κάθε συναλλαγή που θα πληρώνεται μέσω POS θα συνοδεύεται από την έκδοση της αντίστοιχης απόδειξης στην ταμειακή μηχανή. Κι αυτό γιατί, ενώ πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν νέες κλειστού τύπου ταμειακές που είναι διασυνδεδεμένες με το σύστημα, παρόλα αυτά η εφορία δεν έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία της πληρωμής, αν δηλαδή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει την απόδειξη λιανικής στις συναλλαγές που είχαν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό.

Στόχος της διαβούλευσης είναι να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις τις παρατηρήσεις και τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους μέχρι τις 11 Μαρτίου για να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 180 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων» εκ των οποίων, τα 90 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν φέτος.

Συνολικά απ’ το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτηθούν 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία υποδομής υπολογιστικού νέφους (cloud), θα αναβαθμιστούν και θα αντικατασταθούν 500.000 ταμειακές μηχανές και θα αποσυρθούν 100.000 τερματικά αποδοχής συναλλαγών (POS).

Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων θα γίνεται με τη μορφή κουπονιού το οποίο θα μπορεί να εξαργυρώνεται σε ειδική ηλεκτρονική αγορά.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS (με στόχο την παράλληλη αποστολή στοιχείων στην εφορία), εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ.

Εφόσον διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS η εφορία θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη, αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά) για να προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους.

Πρακτικά δηλαδή, με τον «ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων», ταμειακές μηχανές και POS θα είναι «ένα και το αυτό» αφού θα εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).

Βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Τεύχος 27

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ