Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

19 September 2024 06:47

Με ποιους τρόπους μια κυβερνοεπίθεση βλάπτει την επιχείρησή σας;

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο συχνές και πιο επικίνδυνες από ποτέ. Οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο τους, αποτελούν κύριους στόχους για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές και να δημιουργήσουν μακροχρόνιες συνέπειες. Η Kaspersky αναλύει τον αντίκτυπο των ψηφιακών επιθέσεων στις επιχειρήσεις και αποκαλύπτει τις βασικές απώλειες που μπορεί να υποστεί μια απροστάτευτη επιχείρηση.

Εξετάζοντας τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων στις επιχειρήσεις, το πρώτο που προσέχουν είναι οι οικονομικές απώλειες. Για παράδειγμα, τεράστιες οικονομικές απώλειες επέφερε η επίθεση ενάντια στην Johnson Controls, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με ένα σοβαρό περιστατικό ransomware από μια ομάδα hackers. Οι δράστες ισχυρίστηκαν ότι έκλεψαν 27 terabytes ευαίσθητων δεδομένων και απαίτησαν λύτρα ύψους 51 εκατομμυρίων δολαρίων. Η παραβίαση αυτή προκάλεσε σοβαρή διατάραξη των συστημάτων της εταιρείας και ζημιά άνω των 27 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επίθεση επηρέασε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Johnson Controls, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών στα συστήματα χρέωσης και των αυξημένων εξόδων ανάκτησης. Η Kaspersky διερευνά βασικούς τρόπους με τους οποίους μια ψηφιακή επίθεση μπορεί να βλάψει μια επιχείρησή.

Οικονομικές απώλειες: Οι κυβερνοεπιθέσεις συχνά οδηγούν σε άμεσες οικονομικές απώλειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιθέσεις ransomware, κατά τις οποίες οι hackers απαιτούν πληρωμή για να αποκαταστήσουν την πρόσβαση σε δεδομένα ή κλέβουν χρήματα απευθείας. Αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς υπάρχουν πολλές άλλες συνέπειες που μπορεί να οδηγήσουν έμμεσα σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Διατάραξη της λειτουργίας της επιχείρησης: Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να διακόψουν τις δραστηριότητές σας. Πολλές επιχειρήσεις εξαρτώνται από την ψηφιακή υποδομή τους για καθημερινές δραστηριότητες. Η παραβίαση των συστημάτων μειώνει την παραγωγικότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, κάποιες λειτουργίες μπορεί να διακοπούν συνολικά για μέρες ή και εβδομάδες, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων, τη μείωση στην ποιότητα των υπηρεσιών και την απογοήτευση πελατών και συνεργατών – που αποτελεί επιπλέον πλήγμα στη φήμη της εταιρείας.

Έμμεσο μακροπρόθεσμο κόστος: Ακόμα και μετά το πέρας μιας κυβερνοεπίθεσης, οι επιχειρήσεις συχνά αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις. Η αποκατάσταση των συστημάτων, η βελτίωση των υποδομών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η διαχείριση των νομικών επιπτώσεων είναι μόνο μερικά από τα επιπλέον κόστη. Ακόμα, οι χαμένες συμφωνίες και το πλήγμα στις σχέσεις με τους πελάτες μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθούν.

Πλήγμα στη φήμη: Η παραβίαση δεδομένων πελατών μπορεί να βλάψει σοβαρά τη φήμη του brand σας. Αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αποχώρηση πελατών και μακροπρόθεσμη πτώση στη ζήτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια απλή παραβίαση είναι αρκετή για να καταστρέψει τη δημόσια εικόνα μιας εταιρείας. Εάν η επιχείρησή σας πέσει θύμα επίθεσης, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις σας με συνεργάτες και προμηθευτές. Συνεργάτες μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά σας να προστατεύετε τα δεδομένα που σας κοινοποιούν.

Νομικά ζητήματα και ζητήματα συμμόρφωσης: Με τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων, μια παραβίαση δεδομένων μπορεί να επιφέρει βαριά πρόστιμα. Η αποτυχία προστασίας ευαίσθητων δεδομένων πελατών ή εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις και αγωγές. Επιπλέον, οι εταιρείες που πέφτουν θύματα παραβιάσεων αντιμετωπίζουν συχνά μακροχρόνιες νομικές διαμάχες, οι οποίες αυξάνουν την οικονομική πίεση και το πλήγμα στη φήμη τους.

Απώλεια πνευματικής ιδιοκτησίας: Για πολλές επιχειρήσεις, η πνευματική ιδιοκτησία είναι ένα από τα πολυτιμότερα επενδυτικά αγαθά. Οι κυβερνοεπιθέσεις που στοχεύουν σε αυτήν μπορούν να κλέψουν σχέδια προϊόντων, στρατηγικές marketing και ιδιόκτητες πληροφορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές σε ανταγωνιστικές βιομηχανίες όπως αυτή της τεχνολογίας και των φαρμακευτικών προϊόντων, όπου η παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να ακυρώσει τις προσπάθειες χρόνων στο χτίσιμο ενός ανταγωνιστικού brand.

ΤΕΥΧΟΣ 580

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ