Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

17 September 2024 06:48

RansomHub: Το δημοφιλέστερο κακόβουλο λογισμικό για τον Αύγουστο του 2024

Η Check Point Software δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Αύγουστο του 2024. Στη λίστα αποκαλύπτεται πως το ransomware παραμένει κυρίαρχη δύναμη, με το RansomHub να διατηρεί τη θέση του ως η κορυφαία ομάδα της κατηγορίας. Αυτή η λειτουργία Ransomware-as-a-Service (RaaS) επεκτάθηκε γρήγορα από την αλλαγή της επωνυμίας της από ransomware Knight, παραβιάζοντας περισσότερα από 210 θύματα παγκοσμίως. Εν τω μεταξύ, την εμφάνισή του έκανε το Meow ransomware, το οποίο μετατοπίστηκε από την κρυπτογράφηση στην πώληση κλεμμένων δεδομένων.

Τον περασμένο μήνα, το RansomHub εδραίωσε τη θέση του ως η κορυφαία απειλή ransomware, όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε κοινή έκθεση των FBI, CISA, MS-ISAC και HHS. Αυτή η RaaS λειτουργία επιτίθεται σε συστήματα σε περιβάλλοντα Windows, macOS, Linux και κυρίως VMware ESXi, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές κρυπτογράφησης.

Τον Αύγουστο παρατηρήθηκε επίσης άνοδος του ransomware Meow, το οποίο εξασφάλισε για πρώτη φορά τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα κορυφαία ransomware. Προερχόμενο από μια παραλλαγή του ransomware Conti, το Meow έχει μετατοπίσει την εστίασή του από την κρυπτογράφηση στην εξαγωγή δεδομένων, μετατρέποντας την ιστοσελίδα για εκβιασμούς σε ένα data-leak marketplace. Σε αυτό το μοντέλο, τα κλεμμένα δεδομένα πωλούνται στον πλειοδότη, αποκλίνοντας από τις παραδοσιακές τακτικές εκβιασμού με ransomware.Τα κορυφαία malware για τον Αύγουστο είναι:

FakeUpdates: Το FakeUpdates είναι ένα πρόγραμμα λήψης γραμμένο σε JavaScript. Καταγράφει τα ωφέλιμα φορτία στο δίσκο πριν από την εκτόξευσή τους. Το FakeUpdates οδήγησε σε περαιτέρω συμβιβασμό μέσω πολλών πρόσθετων κακόβουλων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των GootLoader, Dridex, NetSupport, DoppelPaymer και AZORult.

Androxgh0st: Το Androxgh0st είναι ένα botnet που στοχεύει σε πλατφόρμες Windows, Mac και Linux. Για την αρχική μόλυνση, το Androxgh0st εκμεταλλεύεται πολλαπλές ευπάθειες, στοχεύοντας συγκεκριμένα- το PHPUnit, το Laravel Framework και τον Apache Web Server. Το κακόβουλο λογισμικό κλέβει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως πληροφορίες λογαριασμού Twilio, διαπιστευτήρια SMTP, κλειδί AWS κ.λπ. Χρησιμοποιεί αρχεία Laravel για να συλλέξει τις απαιτούμενες πληροφορίες. Διαθέτει διαφορετικές παραλλαγές οι οποίες σαρώνουν για διαφορετικές πληροφορίες.

Phorpiex: Το Phorpiex είναι ένα botnet γνωστό για τη διανομή άλλων οικογενειών κακόβουλου λογισμικού μέσω εκστρατειών spam, καθώς και για την τροφοδότηση εκστρατειών Sextortion μεγάλης κλίμακας.

Τα κορυφαία Mobile Malwares για τον φετινό Αύγουστο είναι το Joker το οποίο είναι ένα android Spyware στο Google Play, σχεδιασμένο να κλέβει μηνύματα SMS, λίστες επαφών και πληροφορίες της συσκευής. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό εγγράφει το θύμα εν αγνοία του για premium υπηρεσίες σε διαφημιστικούς ιστότοπους. Ακολουθεί το Anubis το οποίο είναι ένα τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό Trojan σχεδιασμένο για κινητά τηλέφωνα Android. Από τότε που εντοπίστηκε αρχικά, έχει αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες, όπως λειτουργία Remote Access Trojan (RAT), keylogger, δυνατότητες καταγραφής ήχου και διάφορες λειτουργίες ransomware. Έχει εντοπιστεί σε εκατοντάδες διαφορετικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Google Store. Και τρίτο στην συγκεκριμένη κατηγορία είναι το Hydra που είναι ένα τραπεζικό Trojan και έχει σχεδιαστεί για την κλοπή τραπεζικών διαπιστευτηρίων ζητώντας από τα θύματα να ενεργοποιούν επικίνδυνα δικαιώματα και πρόσβαση κάθε φορά που εισέρχονται σε οποιαδήποτε τραπεζική εφαρμογή.

ΤΕΥΧΟΣ 578

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ