Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

27 August 2024 06:50

Συνελήφθη ο CEO του Telegram

Ο Pavel Durov, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Bourget έξω από το Παρίσι το βράδυ του Σαββάτου. Ο Durov δήλωσε στην ιστοσελίδα του ότι ταξίδευε με το ιδιωτικό του τζετ, προσθέτοντας ότι είχε γίνει στόχος εντάλματος σύλληψης στη Γαλλία στο πλαίσιο προκαταρκτικής αστυνομικής έρευνας. Αρκετοί Ρώσοι μπλόγκερ κάλεσαν σε διαμαρτυρίες στις γαλλικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο Durov ταξίδευε από το Αζερμπαϊτζάν και συνελήφθη γύρω στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα). Τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν επίσης ότι η έρευνα επικεντρώθηκε στην έλλειψη συντονιστών στο Telegram και ότι η αστυνομία θεώρησε ότι αυτή η κατάσταση επέτρεπε την εγκληματική δραστηριότητα να συνεχιστεί απτόητη στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η πρεσβεία του στο Παρίσι διευκρινίζει την κατάσταση γύρω από τον Durov και κάλεσε τις δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του. Η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram το 2018, αφού η εφαρμογή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση για την παροχή πρόσβασης στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας στα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών της. Η ενέργεια διέκοψε πολλές υπηρεσίες τρίτων, αλλά είχε μικρή επίδραση στη διαθεσιμότητα του Telegram στη χώρα. Η απαγόρευση, ωστόσο, πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στη Μόσχα και κριτική από διάφορες ΜΚΟ.

Ο Durov είπε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική». Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Telegram, ωστόσο, έχει προκαλέσει τον έλεγχο από πολλές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, σχετικά με ανησυχίες για την ασφάλεια και την παραβίαση δεδομένων.

ΤΕΥΧΟΣ 563

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ