Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

31 July 2024 06:50

Δύο νέα funds ενισχύουν τις ελληνικές startups

Αυξάνονται και πληθύνονται τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τα οποία συστήνονται με τη συμμετοχή της ΕΑΤΕ και έρχονται να αυξήσουν τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός προς το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Ανακοινώθηκε η σύσταση δύο νέων funds, του Corallia Ventures με 22,5 εκατ. ευρώ και του Elbridge Capital Management με 23,99 εκατ. ευρώ, τα οποία διευρύνουν περαιτέρω τη διαθέσιμη χρηματοδοτική δεξαμενή για τις startups και τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Πλέον τα ενεργά venture capital και private equity funds, που έχουν συσταθεί με συμμετοχή της υπερδραστήριας πλέον Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, φθάνουν τα 29, με το οικοσύστημα να πλανάρει για τα 35 funds μέχρι τα τέλη του 2024, όπως έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής της ΕΑΤΕ, δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος.

Το Elbridge Capital Management θα ρίξει στην αγορά κεφάλαια 23,99 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας χρηματοδοτικές ανάγκες των εταιρειών, που σχετίζονται με την οργανική τους ανάπτυξη, με συγχωνεύσεις και εξαγορές και με την ανακεφαλαιοποίηση / αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής, με απώτερο στόχο τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη αυτών των εταιρειών, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το επενδυτικό σχήμα με Αnchor Ιnvestor την EATE, στο πλαίσιο του έργου «Debt Funds», θα παρέχει επενδυτικά κεφάλαια από 1 έως 3,5 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργώντας προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη των εν λόγω εταιρειών.

Στόχος της ΕΑΤΕ, ως θεσμικός επενδυτής του ελληνικού Δημοσίου, είναι να δώσει στο οικοσύστημα την απαραίτητη χρηματοδοτική δυναμική, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει τις μεγάλες προκλήσεις και να κάνει το πολυπόθητο scale up. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΕΑΤΕ, εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 τα 35 ενεργά funds θα έχουν δημιουργήσει μια δύναμη πυρός άνω των 2,35 δισ. ευρώ, με τις δεσμεύσεις της ΕΑΤΕ να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ, έχοντας μοχλεύσει συνολικά κεφάλαια 1,25 δισ. ευρώ.

ΤΕΥΧΟΣ 560

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ