Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

4 March 2022 07:55

Ευκαιρίες και προκλήσεις στην εποχή του 5G

Το 5G είναι ο καταλύτης για την καινοτομία που θα μετασχηματίσει κάθε τομέα και θα καταστήσει τις οικονομίες πράσινες

Ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, κος Joakim Reiter, υπογράμμισε στην ομιλία του στο στο Mobile World Congress 2022 ότι οι εξελίξεις στην κινητή τηλεφωνία θα διαμορφώσουν το τοπίο γύρω από την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το 5G θα παραγάγει παγκόσμια οικονομική αξία 13,2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2035, δημιουργώντας περισσότερες από 22 εκατ. θέσεις εργασίας μόνο στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας του 5G – ένα ποσό που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Κίνας.

Ωστόσο, τόνισε ότι η εξέλιξη της προόδου στην κινητή τεχνολογία αυξάνει παράλληλα και τον κίνδυνο των ανισοτήτων, καθώς όσοι μείνουν πίσω στο 5G, θα κινδυνεύουν από αυξανόμενο χάσμα ευημερίας και τεκτονικές αλλαγές ισχύος και πλούτου σε όλο τον κόσμο.

Απαιτείται μια νέα ψηφιακή συμφωνία για το 5G, καθώς ο βιομηχανικός κόσμος συγχωνεύεται με τον ψηφιακό και το επόμενο κύμα παραγωγικότητας για την πλειονότητα των παραδοσιακών βιομηχανιών της Ευρώπης θα προέλθει από τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Στην Ευρώπη, το 20% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης διατίθεται στην ψηφιακή μετάβαση και το 37% στην πράσινη μετάβαση, καθώς και σε πρόσφατες δημοπρασίες φάσματος στην Ισπανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες σχεδιάστηκαν στο σύνολό τους για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Στην Ελλάδα, το 25% των εσόδων του φάσματος επανεπενδύεται στη δημιουργία νέων υπηρεσιών 5G (δημοπρασία του φάσματος του 2020 και επενδυτικό ταμείο «Φαιστός»).

Σύμφωνα με τον κο Joakim Reiter, το 5G θα απαιτήσει σημαντικά περισσότερες επενδύσεις από το 4G – 4 ή και 5 φορές περισσότερες δαπάνες κεφαλαίου από το 4G. «Δεν είναι δυνατό να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο επένδυσης, εξαιτίας του υπερβολικού κατακερματισμού που επικρατεί στον κλάδο», τόνισε και πρόσθεσε ότι τυχόν αποτυχία εφαρμογής αυτών των παραγόντων θα συντελέσει σε ολοένα και διευρυνόμενη ανισότητα, που δεν έχει καταγραφεί από την εποχή της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης.

Για αυτόν τον λόγο, κάθε χώρα θα χρειαστεί να εφαρμόσει έναν ολιστικό σχεδιασμό, καθώς οι εξελίξεις στην κινητή θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο.

Τεύχος 24

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ