Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

22 July 2024 06:45

Το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας

Σύμφωνα με νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari, σχετικά με τις αντιλήψεις των Ελλήνων για την εμπορική ναυτιλία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, διαπιστώνεται ότι:

• Το αίσθημα της ναυτοσύνης δεν είναι αναπτυγμένο στα ελληνόπουλα, με δύο στους τρεις Έλληνες να δηλώνουν ότι δεν καλλιεργείται καθόλου.

• Αν και το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί την ελληνική εμπορική ναυτιλία ως πολύ αναπτυγμένη, οι νέοι έχουν αντίθετη άποψη.

• Το 53% των Ελλήνων δεν θα επέλεγε ή δεν θα πρότεινε σε κάποιον δικό του την ενασχόληση με τη ναυτιλία. Η αντίληψη ότι είναι μέτρια ή δύσκολη η εύρεση εργασίας στη ναυτιλία αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Παράλληλα, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την αντίληψη ότι τα μεγάλα ταξίδια και τα εξαντλητικά ωράρια / πίεση εργασίας είναι αντικίνητρα για να ασχοληθεί κάποιος με τη ναυτιλία, αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.

• Μόνο το 13% γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας και μόλις το 1% των νέων. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων δεν αναγνωρίζει τις προοπτικές καριέρας που προσφέρει η ναυτιλία, παρά τις καλές οικονομικές απολαβές που προσφέρει, όπως υποστηρίζεται.

• Παρόλο που το 64% των πολιτών αξιολογεί ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία θα αναπτυχθεί στο μέλλον, μόνο το 26% τη θεωρεί σημαντική πηγή εσόδων για την εθνική οικονομία.

• Τέλος, εμφανίζεται έκδηλη η ανάγκη για δράσεις όσον αφορά στην ενδυνάμωση της σχέσης των νέων με τη ναυτιλία. Η ειδική ενημέρωση στα σχολεία και η βελτίωση των ναυτικών σχολών είναι κρίσιμες για να αυξηθεί το ενδιαφέρον για καριέρα στη ναυτιλία. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό θεωρείται και η βελτίωση εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΤΕΥΧΟΣ 553

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ