Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

16 July 2024 06:51

Η Κομισιόν κατηγορεί το Χ για μη συμμόρφωση με τον DSA

Στα προκαταρκτικά ευρήματα της Κομισιόν διαπιστώνονται, μεταξύ άλλων, παραπλανητικές πρακτικές σε σχέση με τη χρήση του «blue check» στην πλατφόρμα X που οδηγούν ουσιαστικά σε «αγορά» επιρροής και ορατότητας κατά τρόπο που δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για αξιόπιστους λογαριασμούς. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Χ δεν συμμορφώνεται με τον νέο ευρωπαϊκό νόμο για την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act, DSA).

Τα ευρήματα αφορούν παραβιάσεις του DSA σε τρεις τομείς: την ύπαρξη «σκοτεινών μοτίβων» που παραπλανούν τους χρήστες και τα οποία σε αυτή την περίπτωση αφορούν τον τρόπο χρήσης των «blue checks», την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τη διαφήμιση και τα ρίσκα που προκαλεί, και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στην πρόσβασή τους σε δεδομένα τα οποία βάσει της νομοθεσίας πρέπει να είναι δημόσια διαθέσιμα.

Το «blue check» ήταν ένα από τα κύρια γνωρίσματα του Twitter ως η σήμανση ενός λογαριασμού χρήστη του οποίου η ταυτότητα ήταν επιβεβαιωμένη ως δημόσιο πρόσωπο, επιβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται για ανώνυμο λογαριασμό ή προσπάθεια παραπλάνησης. Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk και την μετονομασία του σε X, το «blue check» δίνεται στους χρήστες μετά πληρωμής στο πλαίσιο της αγοράς συνδρομής.

Η αποστολή των προκαταρκτικών πορισμάτων δεν προδικάζει την έκβαση της έρευνας, καθώς η Χ μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισής της εξετάζοντας τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της Επιτροπής και απαντώντας γραπτώς. Παράλληλα, θα ζητηθεί η γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψηφιακών Υπηρεσιών.

Εάν οι προκαταρκτικές απόψεις της Επιτροπής επιβεβαιωθούν, η Επιτροπή θα εκδώσει απόφαση μη συμμόρφωσης, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμα ύψους έως και 6% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας και να τη διατάξει να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η παραβίαση που διαπιστώνεται σε σχέση με το «blue check» έχει να κάνει με το πώς η Χ έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει στην πράξη τις πολιτικές της για τους επαληθευμένους λογαριασμούς, κατά τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στη συνηθισμένη πρακτική και εξαπατά τους χρήστες.

Δεδομένου, σημειώνεται, ότι ο καθένας μπορεί να εγγραφεί για να «επαληθεύσει» τον λογαριασμό έναντι συνδρομής, η πρακτική που ακολουθείται επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των χρηστών να αξιολογήσουν τη γνησιότητα των λογαριασμών με τους οποίους αλληλεπιδρούν και του περιεχομένου που μοιράζονται. Όπως προστίθεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι κακόβουλοι χρήστες κάνουν κατάχρηση του καθεστώτος «επαληθευμένου λογαριασμού» για να εξαπατήσουν άλλους χρήστες.

Όσον αφορά στην πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα για σκοπούς ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής έρευνας, η Κομισιόν σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως η Χ απαγορεύει στους ερευνητές να έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα της και να αντλούν δεδομένα απευθείας από την πλατφόρμα.

Επιπλέον, η διαδικασία για χορήγηση πρόσβασης σε ερευνητές στις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών του Χ, φαίνεται να αποτρέπει τους ερευνητές ή να τους αναγκάζει να καταβάλλουν δυσανάλογα υψηλά τέλη, ενώ είναι αδιαφανής και παίρνει υπερβολικά πολύ χρόνο.

ΤΕΥΧΟΣ 549

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ