Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί και εταιρείες τηλεπικοινωνιών αποχωρούν από τη Ρωσία
Του Γιώργου Καλούμενου
Σημαντικές αλλαγές στον ενεργειακό και επιχειρηματικό χάρτη της Ευρώπης προκαλεί η ουκρανική κρίση, καθώς εταιρείες κολοσσοί αναγκάζονται να διακόψουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία αποχωρώντας από τη χώρα, ενώ άλλες διακόπτουν κομβικές για τη Γηραιά Ήπειρο συνεργασίες με ρωσικούς παρόχους ενέργειας και ορυκτών καυσίμων, όπως η Gazprom και η Rosneft.
Η πιο σημαντική από αυτές τις συνεργασίες είναι της Shell με την Gazprom και τον Nord Stream 2, ενώ και ο ενεργειακός γίγαντας BP διέκοψε τις σχέσεις με τη Rosneft.
Σε ότι αφορά στη Shell ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου του Sakhalin 2 LNG στο οποίο κατέχει μερίδιο 27,5% και το οποίο ανήκει κατά 50% και λειτουργεί από τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom. Το Sakhalin 2, που βρίσκεται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ρωσίας, είναι τεράστιο, καθώς παράγει περίπου 11,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, το οποίο εξάγεται σε μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Shell αποτελεί τον μεγαλύτερο έμπορο LNG στον κόσμο και το να εγκαταλείψει το έργο πλήττει τα σχέδιά της να προμηθεύσει φυσικό αέριο σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές τις επόμενες δεκαετίες.
Διακόπτουν τη συνεργασία με τη Rosneft BP και Equinor
Η απόφαση ήρθε μια ημέρα αφότου η BP εγκατέλειψε το μερίδιό της στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, τερματίζοντας μια 30ετή συνεργασία με τη Ρωσία σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κοστίσει στη βρετανική εταιρεία πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός φέρεται να προχωρά στην εν λόγω κίνηση έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σημειώνεται πως η BP είχε αποκτήσει και διατηρούσε ποσοστό στη Rosneft ήδη από το 2013, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, είναι στενός προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και λέγεται πως είχε στο παρελθόν διατελέσει και πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Εκτός των δύο ενεργειακών κολοσσών, την αποχώρηση τους ανακοίνωσαν και ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor, η δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted και η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson.
Πιο συγκεκριμένα:
- Ο νορβηγικός ενεργειακός όμιλος Equinor ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης επενδύνσεων από τις κοινοπραξίες του στη Ρωσία.
Ο όμιλος έχει παρουσία στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια και το 2012 συμφώνησε σε στρατηγική συνεργασία με τη ρωσική Rosneft.
- Η δανική ενεργειακή εταιρεία Orsted σταμάτησε να προμηθεύεται ρωσικό άνθρακα και βιομάζα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της, αλλά θα συνεχίσει να αγοράζει έως και 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Gazprom ετησίως με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο.
Η Orsted είπε επίσης ότι δεν συνάπτει νέες συμβάσεις με εταιρείες ούτε χρησιμοποιεί προμηθευτές από τη Ρωσία.
- Η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson αναστέλλει τις παραδόσεις της στη Ρωσία, καθώς η εταιρεία αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις κυρώσεων στις δραστηριότητές της εκεί.