Skip to main content

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

3 March 2022 08:58

Μελέτη του ΙΕΝΕ για την ενεργειακή προοπτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Του Χάρη Ματθαίου

Μετά από δύο χρόνια εντατικής προετοιμασίας και έρευνας, το ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) ολοκλήρωσε τη σημαντική μελέτη South East Europe Energy Outlook 2021/2022 που αναφέρεται στην ενεργειακή προοπτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για μια έκδοση που θα κυκλοφορήσει τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή στις 2 Μαρτίου, η οποία αποτελείται από 15 κεφάλαια και 1.402 σελίδες, ενώ περιλαμβάνει 1.240 σχήματα, πίνακες και χάρτες.

Η παρουσίαση της μελέτης θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη 1 Μαρτίου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΝΕΧ) και τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα. Είναι η τρίτη έκδοση του ΙΕΝΕ μετά από εκείνες του 2011 και του 2017, η οποία έχει εμπλουτιστεί με όλα τα τελευταία δεδομένα.

Το «SEE Energy Outlook 2021/2022» περιλαμβάνει σημαντικά συγκριτικά δεδομένα, λεπτομερή τομεακή ανάλυση και εκτιμήσεις με προβλέψεις για τη ζήτηση και την παραγωγή ενέργειας έως το 2040. Η μελέτη καλύπτει και τις 15 χώρες της περιοχής, δηλαδή Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.

Η μελέτη του ΙΕΝΕ υποστηρίχθηκε οικονομικά από μια ομάδα 16 εταιρειών και οργανισμών από την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Κύριος χορηγός της είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ενώ στους σπόνσορες περιλαμβάνονται οι εταιρείες Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΝΕΧ), ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, EPIAS (Τουρκίας) και Elpedison. Στην εκπόνηση του Outlook 2021/2022 συμμετείχαν επίσης οι εταιρείες IBEX (Βουλγαρίας), Energean, Motor Oil, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ, ΕΔΕΥ, Elval Halcor, GreenTop, Ensco και KG Law Firm.

Τεύχος 21

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ