Skip to main content
20 June 2024 06:51

Το ΔΝΤ ανησυχεί για την αντικατάσταση θέσεων εργασίας από την AI

Φορολογικά μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν «να διαδραματίσουν μείζονα ρόλο» για την αντιστάθμιση των κινδύνων που τίθενται από την τεχνητή νοημοσύνη, και κυρίως την αύξηση των ανισοτήτων, ανέφερε τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου σε σημείωμά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χωρίς κανονιστική ρύθμιση, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, που έχει διαδοθεί από το ChatGPT της Open AI και άλλα παρόμοια εργαλεία άλλων εταιρειών τεχνολογίας, θα μπορούσε να προκαλέσει καταργήσεις θέσεων εργασίας στα επαγγέλματα που απαιτούν κατάρτιση και προσόντα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση ενός διχτιού κοινωνικής προστασίας, που θα προορίζεται για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, συστήνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η φορολογική πολιτική έχει να διαδραματίσει μείζονα ρόλο για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζεται στο σημείωμα. «Ωστόσο αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές των φορολογικών συστημάτων και της κοινωνικής προστασίας σε όλο τον πλανήτη», προσθέτει.

Το ΔΝΤ ζητεί κυρίως την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και την επένδυση στην κατάρτιση για την προετοιμασία των εργαζομένων στις εργασίες της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΕΥΧΟΣ 532

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ